Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ανησυχία της Τουρκίας και για το «ακυβέρνητο» Ιράκ


Η Τουρκία ανησυχεί, εξαιτίας της δυστοκίας που παρατηρείται στο Ιράκ, ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που διατυπώθηκε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε πως «η σταθερότητα της περιοχής, αυτήν την περίοδο εξαρτάται από τη σταθερότητα στο Ιράκ».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Αγκυρα με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Ραφί Αλ Ισαβί, ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε αν η απουσία κυβέρνησης στο Ιράκ επηρεάζει αρνητικά την αντιμετώπιση του ΡΚΚ εκ μέρους της Τουρκίας, για να απαντήσει θετικά και να σημειώσει ότι «δυστυχώς, η τρομοκρατική απειλή που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας προέρχεται από στοιχεία που βρίσκονται στα εδάφη του Ιράκ. Ελπίζουμε να συσταθεί μία ισχυρή κυβέρνηση και να ελέγξει όλα τα εδάφη του Ιράκ».


Απαντώντας σε ερώτηση, ο Νταβούτογλου είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό ομόλογό του Μανουχέρ Μουτακί, με τον οποίο συζήτησε «όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας». Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Ιρακινό ομόλογό του μεταξύ άλλων την κατάσταση στο Ιράκ, τις διμερείς σχέσεις και το ζήτημα του Ιράν.

Χθες, πάντως, κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση του πρωθυπουργικού γραφείου περί παράτασης της εξουσιοδότησης προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για πραγματοποίηση επιχειρήσεων στο έδαφος του Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ.

Η εν λόγω εξουσιοδότηση είχε δοθεί τον Νοέμβριο του 2007 και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο. Τον Δεκέμβριο του 2007, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τις πρώτες εκτεταμένες επιχειρήσεις.
ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_8858.html#ixzz11hRKp4LI

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP