Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ο Ερντογάν δεν πήγε στην Αθήνα, επειδή ...


Ο συνεργάτης της Cumhuriyet Οζγκέν Ατζάρ στη σημερινή του στήλη με τον τίτλο «Ο Ερντογάν δεν πήγε στην Αθήνα, επειδή ...» γράφει ότι ο Π/Θ Ερντογάν θα έδειχνε και εκείνος το ανάστημά του στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα. Μακάρι να μπορούσε να πάει και να έβλεπε τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στην ιστορική, στην πολιτιστική και στη θρησκευτική της κληρονομιά.

Η σύζυγός του Εμινέ, το Μάιο 2004, όταν επισκέφθηκαν την Αθήνα, φορώντας ψηλοτάκουνα είχε ανέβει μαζί με την κ. Καραμανλή την Ακρόπολη και είχε μιλήσει στη συνέχεια πολύ επαινετικά. Ο Ερντογάν τότε δεν είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη, για να απονείμει στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, μετάλλιο.

Μετά τη μη συμμετοχή του Π/Θ στην εν λόγω τελετή την τελευταία στιγμή «λόγω υπέρτασης», στη συνέχεια ως αιτιολογία παρουσιάστηκε το ότι έπαθε «θερμοπληξία».

Παλαιότερα, και ο Πρόεδρος Γκιούλ είχε ακυρώσει σημαντική επίσκεψή του την τελευταία στιγμή «λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε στο αυτί». Αυτό σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής θα πρέπει να συνηθίσουμε στις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής λόγω «πολιτικής υγείας».

Στον ελληνικό Τύπο, καθώς και στον τουρκικό, δημοσιεύθηκαν διάφορα σχόλια σχετικά με την ακύρωση.

Για την ακύρωση της τελευταίας στιγμής μπορούν να παρουσιαστούν δύο δικαιολογίες:

1. Όπως ανέφερε και ο ανταποκριτής μας στην Αθήνα Μουράτ Ιλέμ, μια από τις πρώτες αιτίες είναι «το θέμα των λαθρομεταναστών». Η Αθήνα στο θέμα αυτό έχει δίκιο. Δεν περνάει ούτε μέρα, που να μην αναφέρονται στον Τύπο μας τραγικές ειδήσεις σχετικά με λαθρομετανάστες, που διαφεύγουν από τα παράλιά μας, το Αϊβαλί, το Κουσάντασι, το Τσεσμέ, τα Δίδυμα, την Αλικαρνασσό, προς τα ελληνικά νησιά. Αναφέρονται περιστατικά με σκάφη που ανατρέπονται, σκάφη τα οποία ανατρέπονται δια της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς και η απογοήτευση και οι ελπίδες χιλιάδων Αφγανών, Πακιστανών, Ιρακινών, ακόμη και Αφρικανών, οι οποίοι εγκαταλείπονται καμιά φορά σε τουρκικά παράλια, ενώ τους λένε ότι έφτασαν στα ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία και η Λιβύη λειτουργούν ως εφαλτήριο για τους λαθρομετανάστες. Οι λαθρομετανάστες, που φεύγουν από τη Λιβύη, ανοίγονται στη Μεσόγειο και προσπαθούν να φτάσουν στα παράλια της Ιταλίας και της Γαλλίας. Όμως, η πλειοψηφία τους φεύγει από την Τουρκία και μετατρέπει «σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως» ορισμένα σημεία της Πελοποννήσου και της Ν. Ελλάδας.

Γι’ αυτό το λόγο, στην τελευταία Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε., η κ. Μπακογιάννη επέβαλε στο τελικό ανακοινωθέν όρο για τη σύναψη συμφωνίας όσον αφορά τον τερματισμό της μετατροπής της Τουρκίας και της Λιβύης σε χώρες διέλευσης λαθρομεταναστών.

Σήμερα, στην Ελλάδα των 10 εκ. υπάρχουν περισσότεροι από 1 εκ. λαθρομετανάστες και μάλιστα εξ αυτών οι 150.000 δεν πρέπει να λησμονείται ότι έφτασαν εκεί το 2008.

Τι μπορούμε να πούμε για τους λαθρομετανάστες, που έρχονται στη χώρα μας λόγω αδυναμίας φύλαξης των συνόρων μας; Αυτό δεν δείχνει ότι προέκυψε στη χώρα μας και ένα είδος μαφίας λαθρομεταναστών;

2. Μια άλλη αιτία πρέπει να έχει σχέση με την είδηση του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον Ελτσίν Ποϊραζλάρ. Ο Αμερικανός ΥΦ/ΥΠΕΞ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Gordon, είχε πει: «Πρέπει να εξασφαλιστεί συμφωνία στο Κυπριακό με παραχωρήσεις της Τουρκίας». Τα λόγια αυτά έστρωσαν νάρκες στα πόδια του Ερντογάν δύο ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι ο Gordon παρέβλεψε το "ναι" των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν και το "όχι" των Ε/κ, οδήγησε δικαιολογημένα στην ακύρωση της επίσκεψης του Ερντογάν.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP