Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

TΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ


Ο Τύπος συνεχίζει για δεύτερη μέρα να δίνει ευρεία δημοσιότητα στο θέμα της προχθεσινής «σφαγής», όπως χαρακτηρίζεται, στο χωριό Μπιλγκέ του Μάρντιν, όπου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία λόγω βεντέτας δολοφονήθηκαν 44 άτομα. Η δολοφονία έγινε εντός της οικογένειας Τσελεμπί και ο επικεφαλής της ομάδας που επιτέθηκε και σκότωσε 44 άτομα, Αμπντούλ Καντίρ Τσελεμπί, φέρεται να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πόσα άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, που έκαναν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, και ότι για να μην ακολουθήσει αργότερα αντεκδίκηση και δολοφονηθούν μέλη της οικογένειάς του, είχε σαν στόχο να σκοτώσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των πιο μικρών παιδιών.


Η Hurriyet προβάλλει τις δηλώσεις αυτές με τον τίτλο «Στόχος μας ήταν να ξεράνουμε τη ρίζα του χωριού». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εχθρότητα μεταξύ της οικογένειας Τσελεμπί είχε ξεκινήσει πριν 10 χρόνια λόγω κάποιας διαφωνίας επί εδαφικών εκτάσεων και τότε είχαν δολοφονηθεί 10 άτομα. Τώρα ξεχείλισε το ποτήρι, όταν ο έπαρχος έδωσε την κόρη του Σεβγκί στο γιο της οικογένειας, η οποία θεωρείται εχθρική.

Τελικά, η Σεβγκί Τσελεμπί θάφτηκε μαζί με τους άλλους στο χωριό Μπιλγκέ, ενώ ο υποψήφιος γαμπρός Χαμπίπ Αρί [δεν πρόλαβαν να παντρευτούν] μαζί με τον πατέρα του στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι μασκοφόροι, που μπήκαν στο σπίτι της νύφης, άρχισαν να κτυπούν επί 15 συνεχή λεπτά με Καλάσνικωφ και στοχεύοντας στο κεφάλι όσων κινούνταν, αφήνοντας τελικά πίσω 44 νεκρούς, εκ των οποίων τα 6 παιδιά, οι 16 γυναίκες και οι 3 εξ αυτών έγκυες, η μία μάλιστα 9 μηνών.

Οι επιτιθέμενοι επωφελούμενοι από την αμμοθύελλα, που ερχόταν από τη Συρία και περιόριζε την ορατότητα στα 10 μέτρα, εξαφανίστηκαν. Δώδεκα εξ αυτών συνελήφθησαν χθες από τη Στρατοχωροφυλακή και ανακρίνονται.

Το συμβάν συγκλόνισε όλη τη χώρα και έγινε το θέμα συζήτησης σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για το πώς τελικά θα μπορέσει να ξεπεραστεί στην Τουρκία αυτό το πρόβλημα, που λέγεται βεντέτα.

****
Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο Πρόεδρος Γκιούλ εξέδωσε «ιστορικό μήνυμα» με σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη μεγάλη σφαγή, που έγινε στο Μάρντιν.

Ο Πρόεδρος Γκιούλ χαρακτήρισε την επίθεση «βαναυσότητα, που ανοίγει βαθιές πληγές» και «πρωτόγονη κατάσταση». Ο Πρόεδρος Γκιούλ είπε: «Το γεγονός ότι στην εποχή που ζούμε, έννοιες όπως η βεντέτα και οι εχθρότητες μετρούν περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή, είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει σαν κοινωνία όλοι να το σκεφτούν πολύ σοβαρά και να το εξετάσουν. Μια τέτοια πρωτόγονη κατάσταση και μια τέτοια βαναυσότητα, που ανοίγει βαθιές πληγές, δεν μπορεί αν εξηγηθεί με τίποτε. Θα πρέπει και ο καθένας προσωπικά αλλά και θεσμικά, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλη φορά τέτοιου είδους γεγονότα. Ολόψυχα συμμερίζομαι τον πόνο των οικογενειών, που έχασαν τη ζωή τους στην αποτρόπαια επίθεση».

Εξάλλου, και ο Π/Θ Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση στο Μάρντιν ως «απάνθρωπη» και τόνισε: «Καμία βεντέτα, κανένα έθιμο και καμία αντίληψη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη σφαγή αυτή».

Ο Π/Θ Ερντογάν σε ομιλία του χθες στην Κ.Ο. του κόμματός του είπε: «Η επίθεση, που έγινε σε μια στιγμή χαράς εναντίον ανθρώπων που έκαναν ναμάζι [προσευχή], στρέφοντας τις κάνες εναντίον παιδιών τριών και ενός ετών, εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, είναι αποτρόπαια και απάνθρωπη σε βαθμό που δεν μπορεί να εξηγηθεί με λέξεις. Είμαι πεπεισμένος ότι το συμβάν αυτό προκαλεί τελείως διαφορετική απήχηση σε όλη την Τουρκία. Πρόκειται για ένα πολύ πικρό αντίτιμο της αντίληψης της βεντέτας, που επικρατεί στη χώρας μας χρόνια. Για το θέμα αυτό θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει ό,τι αναλογεί στον ίδιο».

****
Στον Τύπο αναφέρεται ότι ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αισθάνεται βαθύ σοκ και λύπη για τη σφαγή που έγινε. Ακόμη, τονίζεται ότι το συμβάν είχε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό και ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πέρασαν την είδηση με τον τίτλο «Σφαγή σε γάμο σε κουρδικό χωριό». Επίσης, τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρθηκαν στην είδηση εκτενώς.

Στο μεταξύ μεγαλώνουν σαν χιονοστιβάδα και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για τη βαναυσότητα αυτή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο Γκιούλ και ότι ο Όλι Ρεν εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση συλλυπούμενος τις οικογένειες των θανόντων και εκφράζοντας την ευχή και την πεποίθηση ότι οι δολοφόνοι θα παραδοθούν το ταχύτερο δυνατόν στη δικαιοσύνη.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP