Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ίδρυση τουρκικού υφυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας;


Του Ευστράτιου Χαραλάμπους

Στα πλαίσια των αλλαγών που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Cemil Çiçek ανακοίνωσε ότι δόθηκε προς υπογραφή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία "Υφυπουργείου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας" (Terörle mücadele müştesarligi ). Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το νέο υφυπουργείο θα υπάγεται στον υπουργό Εσωτερικών, Beşir Atalay, ο οποίος σύντομα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου. Είναι φυσικό ο νέος θεσμός να σχετίζεται με την αναδιοργάνωση της Στρατοχωροφυλακής, που αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμα μας.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το νέο όργανο θα έχει την ευθύνη χάραξης στρατηγικής, σχεδιασμού και επιχειρήσεων σχετικά με την τρομοκρατία.
Εύλογα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:

- Ποια θα είναι η σχέση του νέου οργάνου με τις ένοπλες δυνάμεις;
- Πέρα από τη πίεση της Ε.Ε. για πολιτικοποίηση του αγώνα κατά των Κούρδων και την απεμπλοκή του Στρατού, διαφαίνεται η αποτυχία επίτευξης αποτελέσματος από το 1984.
- Θα αποδώσει το νέο όργανο ή θα συνεχίσει ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων και Υπηρεσιών (στρατός, αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες);
- Ποια θα είναι η σχέση του νέου Υφυπουργείου με την "Ανωτάτη Επιτροπή του αγώνα κατά της Τρομοκρατίας" (Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Baskanlığı ), που υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Cemil Çiçek;
- Θα υπάρξει αντίδραση από τις ένοπλες δυνάμεις; Λογικά όχι, αν σκεφθεί κανείς τη φθορά στο κύρος που υφίστανται από την μακρόχρονη και χωρίς αποτέλεσμα εμπλοκή τους στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις στην Τουρκία ιδιαίτερα με το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP