Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Τουρκίας-Ισραήλ


Μπορεί ο Α. Γκιουλ να δηλώνει δημοσίως ότι "Το Ισραήλ έχασε οριστικά την φιλία της Τουρκίας, αλλά στο παρασκήνιο, σήμερα είχαμε συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Τουρκία και το Ισραήλ σήμερα στη Γενεύη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Πάντως ενωρίτερα σήμερα ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωνε ότι "οι σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ δεν θα βελτιωθούν μέχρι αυτό να «καθαρίσει» τη Μεσόγειο από το αίμα των 9 Τούρκων ακτιβιστών".

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης συναντήθηκε σήμερα στη Γενεύη με έναν ισραηλινό αξιωματούχο για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ξεπεραστεί η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας υπεύθυνος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση σήμερα στη Γενεύη", δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος αξιωματούχος είναι ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε σε σημερινό της άρθρο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένταμιν Νετανιάχου έχει στείλει στη Γενεύη τον ισραηλινό εκπρόσωπο της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για αυτό το συμβάν, τον Γιόζεφ Σιεσανόβερ.

Μέχρι στιγμής η ισραηλινή πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα αυτή τη συνάντηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του απαιτεί αποζημιώσεις και τη συγγνώμη του Ισραήλ έπειτα από τη φονική επιδρομή της 31ης Μαΐου.

"Κάποια ημέρα θα γυρίσουμε σελίδα (...) Όμως πρώτα πρέπει να μας ζητήσουν συγγνώμη και να πληρώσουν αποζημιώσεις", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει ειλικρινής προσπάθεια από μέρους του Ισραήλ για ανάκτηση των φιλικών σχέσεων η Τουρκία δεν θα την αγνοήσει.

"Κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί, ότι θα αποκηρύξουμε το νόμο και τη δικαιοσύνη, όσο το αίμα που έτρεξε στη Μεσόγειο δεν έχει καθαριστεί", υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βοήθεια που απέστειλε η χώρα του στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν "ένα ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP