Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Γενεύη: καφές, τσάι και συμπάθεια αλλά χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό!


Πραγματοποιήθηκε χθες η κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, στη Γενεύη, με σκοπό να καταγραφούν τα κοινά σημεία που συγκλίνουν οι δυο πλευρές αλλά και τα σημεία διαφωνίας τους. Σε δήλωση, την οποία ανέγνωσε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μετά το πέρας της συνάντησης, δεν ανακοίνωσε ημερομηνία για νέα συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, ωστόσο, ανέφερε ότι υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις σε ορισμένα κεφάλαια, αποφεύγοντας να επισημάνει τις διαφορές που έχουν εκδηλωθεί.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τότε να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία και οι δύο ηγέτες θα επιδείξουν καλή θέληση για να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Η δήλωση αυτή αποτελεί επανάληψη παλαιότερων ευχολογίων όσο τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν μια προσέγγιση των προβλημάτων στην Κύπρο, χωρίς ν΄αποδέχονται τη βασική αρχή ότι το όλο ζήτημα έχει σαν βάση του την παράνομη εισβολή και κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη Λευκωσία οι αντιδράσεις ήταν χαμηλές καθώς η συνάντηση δεν προσέδωσε νέα στοιχεία ή ελπίδες ότι το ζήτημα οδηγείται σε λύση καθώς οι πρώτες διαρροές από τη Γενεύη υπογραμμίζουν πως ο τούρκο-κύπριος ηγέτης κ. Έρογλου, παρέμεινε στις θέσεις του για “δικαιώματα” των Τουρκοκυπρίων που ακυρώνουν βασικές πολιτικές αρχές της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP