Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η κρίση των λαθρομεταναστών


H Hurriyetσε άρθρο της με τίτλο «Η κρίση των λαθρομεταναστών» γράφει:

Στην Αθήνα, το βράδυ του Σαββάτου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Είναι πράγματι ωραίο. Πριν από δύο μήνες, είχα επισκεφθεί στη χερσόνησο Τέκε της Μεσογείου τις πόλεις, που αποτελούσαν το «Κοινό των Λυκίων». Το Μουσείο της Ακρόπολης μου έδωσε την ευκαιρία να συγκρίνω τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορετικότητες των ανθρώπων που ζούσαν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές την ίδια περίοδο.

Στην Αθήνα είχα την ευκαιρία να κάνω και άλλες συγκρίσεις. Περνώντας από ορισμένες συνοικίες της πόλης, παρατήρησα ότι η Αθήνα, σε σύγκριση με προηγούμενες επισκέψεις μου, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η παράνομη λαθρομετανάστευση προσέλαβε απειλητικές διαστάσεις. Μέσα σε ένα χρόνο έφθασαν στην Ελλάδα 145.000 λαθρομετανάστες. Αναφέρεται ότι τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα υπάρχουν ένα εκατομμύριο λαθρομετανάστες. Ορισμένες περιοχές της Αθήνας, λόγω του ότι άρχισαν να εγκαθίστανται σε αυτές λαθρομετανάστες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, εγκαταλείπονται από τους ντόπιους κατοίκους τους.

Υπάρχουν ακόμη ισχυρισμοί ότι οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι θέλουν να διαφύγουν στην Ευρώπη, έχουν μετατρέψει την πόλη της Πάτρας «σε πόλη - χαρτόνι», επειδή προσπαθούν να ζήσουν εκεί μέσα σε χαρτοκιβώτια. Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έγραψε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ιδρύσει καταυλισμούς για τους παράνομους μετανάστες. Ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν έντεκα στρατόπεδα, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα λαθρομετανάστευσης το αντιλήφθηκα ακόμη περισσότερο, όταν οι φίλοι μου στην Αθήνα μου ανέφεραν: «Τη νύχτα να μην πας εδώ και εκεί, μην περνάς από αυτό το δρόμο». Λόγια, τα οποία δεν είχα ποτέ μου ακούσει.

Άκουσα, όμως, και άλλα σχόλια, ότι δηλαδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δέχθηκε μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, προβάλλει το θέμα της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να λάβει πίσω τις ψήφους, που διολίσθησαν προς το ακροδεξιό κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ..

Η κυβέρνηση Καραμανλή βρίσκεται σε δύσκολη θέση μέσα στο Κοινοβούλιο, διότι την πλειοψηφία της την εξασφαλίζει μια μόνο έδρα [151]. Σε περίπτωση κατά την οποία χάσει δύο βουλευτές, τότε θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. Η κατάσταση αυτή επικρέμεται στο κεφάλι της εξουσίας ως Δαμόκλειος Σπάθη.

Η κυβέρνηση, η οποία ήδη είχε κλονισθεί με την οικονομική κρίση, μετά και την εκλογική ήττα φαίνεται ότι αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο την επιλογή μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εάν η κυβέρνηση μπορέσει να αντέξει, τότε θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές το αργότερο εντός του προσεχούς Μαρτίου. Το ότι η κυβέρνηση προσέδωσε στα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης το χαρακτήρα μιας επιβλητικής τελετής, αλλά και η μεγέθυνση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, συνδέονται με το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Τέτοιου είδους συνθήκες σημαίνουν ότι στην Ελλάδα διογκώνονται τα εθνικιστικά κύματα. Ακριβώς για το λόγο αυτό, τόσο η είδηση για την έλευση Ερντογάν στα εγκαίνια του Μουσείου, όσο και η ακύρωση της επίσκεψης, αποτέλεσαν μεγάλο θέμα. Την Παρασκευή, πριν δηλ. ανακοινωθεί η ακύρωση της επίσκεψης, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, διάρκειας 45 λεπτών, ο Καραμανλής θα εξέφραζε στον Ερντογάν «την ανησυχία που υπάρχει για την αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό, αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, η οποία αυξάνεται από το γεγονός της μη λήψης μέτρων εκ μέρους της Τουρκίας».

Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της επίσκεψης, οι τηλεοράσεις τα γύρισαν και άρχισαν να μεταδίδουν: «Ο Τούρκος Π/Θ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα, επειδή δυσαρεστήθηκε από την αναφορά του ονόματος της Τουρκίας στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης».

Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι λαθρομετανάστες μέσα στις μεγάλες πόλεις. Όμως, για χώρες, των οποίων ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια κατοίκους, η λαθρομετανάστευση είναι ένα γεγονός, το οποίο επηρεάζει τη συνοχή της κοινωνίας.

Άλλωστε, η ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. και του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν το φόβο των λαθρομεταναστών και με τον τρόπο αυτό αποκτούν μεγάλη λαϊκή υποστήριξη. Κατά συνέπεια, είναι πολύ φυσικό να επηρεάζονται, από την ατμόσφαιρα αυτή και οι σχέσεις Τουρκίας ? Ελλάδας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο, όπου οι δύο πλευρές δεν θα μπορέσουν εύκολα να προβούν «σε χειρονομίες καλής θέλησης». Την περίοδο αυτή, θέματα, όπως της παράνομης λαθρομετανάστευσης, θα ήταν σωστό να αντιμετωπισθούν με αμοιβαία κατανόηση, πριν εξελιχθούν σε μια νέα κρίση?

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP