Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ AKP / ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΣΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Η ε/φ LE FIGARO δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Κατηγορούμενο για διαφθορά, το AKP του Ερντογάν προσπαθεί να λευκανθεί» της Laure Marchand.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά σκανδάλεων προσπαθεί αδέξια να σώσει την εικόνα του, σημειώνεται εν είδει υποτίτλου. Επεξηγώντας ότι ak σημαίνει λευκό, και ότι η λέξη προσλαμβάνει επιπλέον μια θρησκευτική απόχρωση [συνώνυμη του «άμωμου»], χρησιμοποιούμενη από το ισλαμικό κόμμα, η δημοσιογράφος καταγράφει δήλωση του βασικού αντιπάλου του Ρ.Τ. Ερντογάν, Ντ. Μπαϋκάλ, σχετικά με το ότι «το κόμμα έχει χάσει μέρος της λευκότητας/αγνότητάς του».


Οι κατηγορίες περί διαφθοράς αφορούν υπόθεση καταχρήσεων χρήματος από την τουρκική ΜΚΟ Deniz Feneri, που κατηγορείται από την γερμανική δικαιοσύνη για υπεξαίρεση 14 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση πλήττει το κυβερνών ΑΚΠ, καθότι των πόρων αυτών φαίνεται να επωφελήθηκαν διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ Των οποίων και ο φιλοκυβερνητικός τ/σ Canal 7, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ύποπτος για εμπλοκή στην υπόθεση, ο επικεφαλής του τουρκικού ρ/τ συμβουλίου, αρνήθηκε να παραιτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρεται επίσης.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο δε, ο εισαγγελέας που πέρυσι προσπάθησε να προωθήσει την απαγόρευση του AKP αναζητά σήμερα νέο έδαφος στην υπόθεση Deniz Feneri, με τον ίδιο πάντοτε στόχο. «Δεν θα βρείτε καμια κηλίδα στο AKP », απαντά ο κ. Ερντογάν.

Το δημοσίευμα καταγράφει και προηγούμενες υποθέσεις δωροδοκίας που έπληξαν το τουρκικό κυβερνών κόμμα, το οποίο είχε ανέλθει στην εξουσία με την υπόσχεση να καταπολεμήσει τη διαφθορά, σημειώνει η δημοσιογράφος.


*** Η σημερινή LIBERATION δημοσιεύει σύντομη πρακτορειακής προέλευσης είδηση σχετικά με τη χθεσινή συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στην Σμύρνη της δυτ. Τουρκίας που διαδήλωσαν υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP