Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ο «χάρτης» των Κούρδων


ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ: Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΕ «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Διπλωματική επίθεση προς τους ανατολικούς της γείτονες ξεκινά η Τουρκία για διαμόρφωση συνθηκών αντιμετώπισης του κουρδικού ζητήματος, τη στιγμή που έχει ήδη δημιουργηθεί στην Τουρκία κλίμα αναμονής για παρέμβαση της κουρδικής πλευράς, με αφορμή τον «χάρτη διαδρομής» που αναμένεται να ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου, από τη φυλακή, ο αρχηγός του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Οι δικηγόροι του Οτζαλάν έχουν ξεκινήσει επαφές με το χώρο των ΜΜΕ. Ενα πρώτο αποτέλεσμα ήταν το άρθρο που έγραψε το περασμένο Σάββατο ο διευθυντής της «Χουριέτ», ο οποίος υπογράμμισε ότι ο «χάρτης» του Οτζαλάν θα περιλαμβάνει έναν απολογισμό της μη επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, μια αναφορά περί ανάγκης στρατηγικών σχέσεων της Τουρκίας με τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας, εισήγηση για μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τέλος προτάσεις για τον αφοπλισμό των αντρών του ΡΚΚ και την παράλληλη αμνηστία.

Οι προτάσεις Οτζαλάν
Υπέρ των προτάσεων που θα διατυπώσει ο Οτζαλάν τάχθηκε χθες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, υπογραμμίστηκε ότι ο «χάρτης» που θα ανακοινώσει μέσω των δικηγόρων του ο Οτζαλάν «θα είναι πολύ σημαντική συμβολή στη διαδικασία της λύσης». Στην ανακοίνωση τονίστηκε επίσης ότι «εάν υπάρχει διάθεση για θετικά βήματα και προκειμένου να υλοποιηθούν τα βήματα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιρροή του Οτζαλάν στο λαό και στην οργάνωση (ΡΚΚ), να αξιοποιηθούν οι απόψεις του και να γίνει αποδεκτός ως συνομιλητής».
Εδώ και καιρό η Αγκυρα, ιδιαίτερα διά στόματος του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάνει λόγο για βήματα που θα γίνουν στο Κουρδικό. Ωστόσο, ένα από τα βασικά στερεότυπα της Αγκυρας είναι το «δεν συνομιλούμε με τρομοκράτες».
Προς το παρόν η Αγκυρα ετοιμάζεται για ένα άνοιγμα προς το Ιράκ και τη Συρία. Σήμερα αναχωρεί για τη Δαμασκό ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Αύγουστο θα επισκεφθεί το Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τον Οκτώβριο θα πάει στο Ιράκ και ο Ερντογάν.

Νταβούτογλου για ΡΚΚ
Ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα περί επικείμενων προτάσεων Οτζαλάν και απαντώντας στην ερώτηση αν αυτός εντάσσεται στη διαδικασία της λύσης, απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι «η Τουρκία θα βρει τη λύση με τη δική της βούληση. Υπάρχουν κανόνες για τους χώρους στους οποίους εξετάζονται τα ζητήματα. Υπάρχει το Υπουργικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Δεν πρέπει να αναζητούμε άλλα φόρα». Ο Νταβούτογλου ερωτηθείς για τη συνεργασία με το Ιράκ στο θέμα του ΡΚΚ είπε ότι «το θέμα είναι να εκλείψουν οι λόγοι για τις θερμές επαφές με το ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ». Με άλλα λόγια, η Αγκυρα θα θέσει για άλλη μια φορά θέμα ΡΚΚ στο Ιράκ. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP