Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

«Εισβολή» τουρκικής ακταιωρού στη Ρω


Η τουρκική πλευρά λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου άρχισε τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή. Τουρκικά πλοία παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στο Καστελλόριζο, δημιουργώντας κλίμα εν όψει των ερευνών που προγραμματίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα χτες το μεσημέρι τουρκική ακταιωρός έφτασε μέχρι την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Γεωργίου στη νησίδα Ρω.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ακταιωρός παρέμεινε στην είσοδο του λιμανιού για ελάχιστο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια κινήθηκε προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Υπάρχει ακόμη και άλλη πληροφορία σύμφωνα με την οποία η τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε και μικρό ελληνικό σκάφος που ψάρευε στην περιοχή. ΣΥΝΤΗΡΕΙ την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα με νέες πτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά αλλά και προκλητικές βόλτες τουρκικών πλοίων έξω από το Καστελλόριζο. Οι υπερπτήσεις προκάλεσαν ανησυχία στα ελληνικά νησιά και νέο διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσή της ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου άρχισε τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή. Τουρκικά πλοία παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας κοντά στο Καστελλόριζο, δημιουργώντας κλίμα εν όψει των ερευνών που προγραμματίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα χτες το μεσημέρι τουρκική ακταιωρός έφτασε μέχρι την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Γεωργίου στη νησίδα Ρω.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ακταιωρός παρέμεινε στην είσοδο του λιμανιού για ελάχιστο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια κινήθηκε προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Υπάρχει ακόμη και άλλη πληροφορία σύμφωνα με την οποία η τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε και μικρό ελληνικό σκάφος που ψάρευε στην περιοχή.

Συνεχείς παραβιάσεις
Σημειώνεται ότι στη νησίδα Ρω υπάρχει φυλάκιο του Στρατού, αλλά δεν υπήρξε καμιά αντίδραση στην προκλητική ενέργεια των Τούρκων. Πάντως ο δήμαρχος Καστελλόριζου κ. Παύλος Πανηγύρης δήλωσε χτες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι «τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η προκλητικότητα των Τούρκων γύρω από το νησί, μάλιστα δε σχεδόν καθημερινά τουρκική ακταιωρός διέρχεται πολύ κοντά από τις ακτές». Όπως έγινε γνωστό, επίσκεψη στο Καστελλόριζο πραγματοποίησε χτες και ο στρατηγός διοικητής της 95 ΑΔΤΕ όπου υπάγεται το ακριτικό νησί, προκειμένου να επιθεωρήσει την εκεί στρατιωτική μονάδα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα στο Αιγαίο. Χτες το μεσημέρι 6 τουρκικά F-16 εισήλθαν στο FΙR Αθηνών νοτίως της Σάμου. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους. Στη συνέχεια- κι ενώ τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά- ένα από αυτά που παρουσίασε βλάβη πέταξε πάνω από το δυτικό άκρο της Ικαρίας για να κόψει δρόμο προς τις ακτές της Τουρκίας αφού ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» Εσκί Σεχίρ- Λάρισας για να ζητηθεί άδεια διέλευσης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP