Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Οι αντιδράσεις σε Αρμενία και Τουρκία για την αναγνώριση της γενοκτονίας


Εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν, όπως αναμενόταν, τα συναισθήματα σε Αρμενία και Τουρκία, μετά από την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τον Τουρκικό Στρατό στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Οικογένειες Αρμενίων στην πρωτεύουσα της χώρας, Ερεβάν, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους και περίμεναν με αγωνία να ακούσουν το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής των Αντιπρόσωπων Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όταν είδαν ότι με ψήφους 23 υπέρ, έναντι 22 κατά, είχε αναγνωριστεί η γενοκτονία του λαού τους από τους Τούρκους, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και κλάματα χαράς και συγκίνησης, καθώς οι μνήμες γέμισαν το μυαλό και τα μάτια.

Από την άλλη πλευρά, στην Τουρκία οι αντιδράσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Ο Τύπος κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Ψηφοφορία - κωμωδία» και «Η ψηφοφορία έφερε κρίση με τις ΗΠΑ».

Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από την Ουάσινγκτον ήταν μόνο το πρώτο βήμα της Τουρκίας, η οποία είναι πλέον φανερά απογοητευμένη και εκνευρισμένη από την απόφαση του Κογκρέσου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP