Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Θέατρο η "παραίτηση" Μπαϊκάλ – "Μαγειρεύεται" επιστροφή του


Θεαματικός θεατρινισμός θεωρείται πλέον από τους εγκυρότερους παρατηρητές η «παραίτηση» χθες του Ντενίζ Μπαϊκάλ από την αρχηγία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επαύριο της κυκλοφορίας ερωτικής ταινίας με πρωταγωνιστές τον ίδιο και βουλευτή του κόμματος. Τα παρασκήνια εντός του κόμματος έχουν «πάρει φωτιά» και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «μαγειρεύεται» η επιστροφή του Μπαϊκάλ, που θα «εξαναγκασθεί» από τους συνέδρους να αποδεχθεί την πανηγυρική επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος κατά το συνέδριο της 22ας και 23ης Μαΐου. Η διεξαγωγή του τακτικού αυτού συνεδρίου είχε προγραμματισθεί πριν την ανακοίνωση της παραίτησης του Μπαϊκάλ, που εκτίναξε το ζήτημα της αρχηγίας στην κορυφή της ατζέντας των συνέδρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των εγκυρότερων εφημερίδων, ο Μπαϊκάλ «παραιτήθηκε» γνωρίζοντας πως ο κομματικός μηχανισμός θα εργασθεί πυρετωδώς για την επανεκλογή του στην αρχηγία στο ερχόμενο συνέδριο. Όπως επισημαίνει ο βετεράνος αναλυτής Τζεγκίζ Τσαντάρ στη «Ραντικάλ», ο Μπαϊκάλ δεν απαιτείται να παραυρεθεί καν στο συνέδριο για να επανεκλεγεί. Ο Μουράτ Γετκίν της Ραντικάλ επισημαίνει πως το σημερινό καταστατικό «καθιστά» υποψήφιο οποιοδήποτε στέλεχος υποδειχθεί για τη θέση αυτή από το 20% του συνόλου των συνέδρων. Προς την κατεύθυνση αυτήν της «υπόδειξης» του Μπαϊκάλ ως υποψηφίου κατευθύνεται ο μηχανισμός του κόμματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δέχονται οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές.

Ο διευθυντής της Χουριέτ Φάτιχ Τσεκίργκε διατείνεται πως πραγματοποίησε «δημοσκόπηση» των παρασκηνιακών φορέων του CHP. Και αρχίζει με τη διαπίστωση πως η «αποχώρηση του Μπαϊκάλ δε θα είναι και τόσο εύκολη». Την αποχώρηση αυτή υποστήριξε με σθένος η Χουριέτ, που έσυρε τα εξ αμάξης στον Μπαϊκάλ αμέσως μετά τη δημοσίευση της ροζ βιντεοταινίας ενώ χαιρέτισε ως «γενναία» και «υπεύθυνη» την παραίτησή του. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και των αναλυτών που στηρίζουν το CHP επιθυμούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση του Μπαϊκάλ, που θεωρείται το πρότυπο της μικροπολιτικής και υπεύθυνος για την οικτρή απόδοση του κόμματος στις εκλογές. Ωστόσο, σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού στηρίζει το Μπαϊκάλ, όπως διαπιστώνουν με δυσαρέσκεια αναλυτές σαν τον Τσεκίργκε.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο κομματικός μηχανισμός ασκεί όλη του την επιρροή προκειμένου να επιστρέψει ο Ντενίζ Μπαϊκάλ στην αρχηγία. Έχει δε δημιουργηθεί τέτοια ατμόσφαιρα, ώστε οποιοσδήποτε θέσει την υποψηφιότητά του στις ερχόμενες εκλογές να θεωρηθεί «προδότης» από τον κομματικό μηχανισμό. «Δεν είναι δυνατή η αλλαγή αρχηγού υπό τις παρούσες συνθήκες» δήλωσε στη Χουριέτ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ονούρ Οϊμέν. Σημείωσε δε πως εφόσον δεν θέσει κανείς υποψηφιότητα για την προεδρεία στο συνέδριο και το 20% των συνέδρων προτείνει τον Μπαϊκάλ ως υποψήφιο, αυτός θα επανεκλεγεί, ακόμη και χωρίς να έχει θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα και χωρίς να είναι παρών στη διαδικασία.

Για τον Τσεκίργκε και άλλους αναλυτές, η ανακοίνωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που πολλοί θα ήθελαν να δουν στην αρχηγία του CHP, ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο αποδίδεται από τους πολιτικούς αναλυτές σε αυτό το κλίμα εντός του κόμματος, που απεικονίζει τον οποιονδήποτε ανθυποψήφιο του Μπαϊκάλ για τη θέση «προδότη». Παράλληλα, η ανακοίνωση του «παραιτούμενου» Μπαϊκάλ ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και ότι δεν παραδίδεται στα σχέδια συνομωσίας που υφαίνονται εναντίον του, θεωρείται ένδειξη πως δεν προτίθεται, κατ’ ουσία, να εγκαταλείψει την ηγεσία του CHP.

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούν πως το σενάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί – κανένα από τα κύρια στελέχη του CHP δε θα θέσει υποψηφιότητα, τουλάχιστον ένα 20% των συνέδρων θα υποδείξουν τον Μπαϊκάλ για την αρχηγία και ο τελευταίος θα επανεκλεγεί. Ο Οϊμέν εξήγησε στον τύπο πως το καταστατικό του CHP επιτρέπει την εκλογή στην αρχηγία ακόμη και όταν ο υποψήφιος δεν παραστεί στο συνέδριο του κόμματος.

Ανώτατο στέλεχος του CHP που ανήκει στο χώρο της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» εναντίον του Μπαϊκάλ δήλωσε στο newstime.gr, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, τα εξής: «Βρίσκομαι ενεργά εντεταγμένος στο CHP για πάνω από 50 χρόνια. Σήμερα, το CHP πλήττεται από σοβαρό έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας. Σίγουρα, η δημοσίευση σκηνών από την ιδιωτική του ζωή με βρίσκει απολύτως αντίθετο. Ωστόσο, στο όλο περιστατικό βρίσκεται η ερωτική συνεύρεση μεταξύ του Μπαϊκάλ και μίας σημερινής βουλευτή, συνεύρεση που σύμφωνα με τις καταγγελίες είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί η τελευταία στις λίστες βουλευτών του κόμματος. Εδώ, και όχι στην όποια εξωσυζυγική σχέση, έγκειται το επίμεμπτο της ιστορίας. Όσο για το σημερινό καταστατικό, πράγματι καθιστά δυνατή την εκλογή κάποιου στην ηγεσία ακόμη και εάν αυτός δε θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα ή δεν παραστεί στο συνέδριο. Οι εν λόγω διατάξεις, όμως, θα πρέπει να δημιουργήσουν ερωτηματικά στο κόμμα και να προβληματίσουν. Υπάρχει σήμερα στο CHP ένα κλίμα φίμωσης κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, το οποίο πρέπει να ανατραπεί. Με τον Μπαϊκάλ στην ηγεσία, το CHP δεν πρόκειται να δει τις ψήφους του να αυξάνονται».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP