Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τουρκικός Τύπος 12.05.2010


Ξεκινάμε στη σημερινή σύντομη επισκόπηση του τουρκικού τύπου με την εφημερίδα Haber Türk η οποία στην είδηση που τιτλοφορεί «Ημέρα υπογραφής για τα πυρηνικά», δημοσιεύει ότι ξεκίνησε χτες η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ankara.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρόεδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül και ο Μεντβέντεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία η οποία προβλέπει το σχέδιο ύψους 30 δις. εκ. δολ. για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία.

Σε μια άλλη είδηση της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε μια είδηση με τίτλο: «Η συνάντηση Ιράν – Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία». Αναφέρεται ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να συναντηθούν με την επίτροπου αρμόδια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Άστον. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί, είπε: "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να διαπραγματευθούμε".

Ο Μοτακί δήλωσε ότι η συνάντηση του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι με την επικεφαλή της ευρωπαϊκής διπλωματίας Άστον, θα γίνει στην Τουρκία όμως δεν έδωσε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Περνάμε στη Milliyet όπου διαβάζουμε ότι η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χίλαρι Κλίντον ισχυρίζεται πως μερικά μέλη της κυβέρνησης στο Πακιστάν ξέρουν την τοποθεσία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην είδηση επικαλούμενη την εφημερίδα «Dawn News» η οποία κυκλοφορεί στο Πακιστάν, μας ενημερώνει ότι η Κλίντον στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι δήλωσε ότι πιστεύει πως ορισμένοι Πακιστανοί βουλευτές ξέρουν πού κρύβεται ο Λάντεν.

Η Yeni Şafak δημοσιεύει ότι ο Γκόρντον Μπράουν παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρόεδρου των Εργατικών που ηττήθηκαν στις εκλογές. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ η οποία δέχτηκε την παραίτηση του Μπράουν, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται την κοινή μοίρα», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Zaman για την είδηση σχετικά με την ομιλία που έκανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στον οποίο απονεμήθηκε χτες ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Galatasaray. Ο Σιράκ, δήλωσε ότι η Τουρκία και η ΕΕ μοιράζονται την κοινή μοίρα και πρόσθεσε πως οι σχέσεις πρέπει να είναι ισχυρές όσο είναι δυνατόν.

Τέλος η Cumhuriyet μας πληροφορεί ότι παρά τις αντιδράσεις της Παλαιστίνης ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που αποτελείται από τις αναπτυγμένες χώρες εκ των οποίων και η Τουρκία, δέχτηκε το Ισραήλ ως νέο μέλος. Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προχθές ανακοίνωσε ότι τα νέα μέλη του οργανισμού Σλοβενία, Εσθονία και Ισραήλ θα συμβάλουν Στην πλουραλιστικότητα και διαφάνεια του ΟΟΣΑ ο οποίος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP