Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ο Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει το άνοιγμα της Μόσχας στην Τουρκία!


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ, έφτασε χθες απόγευμα στην Τουρκία έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα ανέλθουν στα 60 δις. δολάρια, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ενώ στη διάρκεια της δίμερης επίσκεψής του αναμένεται να συζητηθούν και να υπογραφούν οι εξής συμφωνίες:

• Κατασκευή του αγωγού South Stream.
• Αγωγός Blue Stream – 2.
• Αγωγός Σαμψούντας – Τζεϋχάν.
• Η κατασκευή πυρηνικού κέντρου ηλεκτρικής ενέργειας.
• Συμφωνία για την άρση των προξενικών θεωρήσεων.
• Θα συσταθεί Συμβούλιο Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου.
• Θα συζητηθεί το θέμα μείωσης της τιμής αγοράς φυσικού αερίου.
• Η Τουρκία θα ζητήσει να υπάρξει ελαστικότητα όσον αφορά το θέμα «πάρε ή πλήρωσε».(λόγω οικονομικών δυσκολιών)
• Θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της διενέργειας του εμπορίου με τις νομισματικές μονάδες κάθε χώρας.
• Θα αναζητηθεί λύση και στην εξαγωγή του λευκού κρέατος.
• Θα αναζητηθεί λύση στα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν στα Τελωνεία.
• Θα έλθει επί τάπητος και το θέμα των τροφίμων, το οποίο σε κάθε περίοδο αποτελεί και ένα πρόβλημα.
Στην αντιπροσωπεία περιλαμβάνονται και οι Πρόεδροι των Δημοκρατιών της Τσετσενίας και του Ταταριστάν, που θεωρούνται από την Άγκυρα “ειδικού τουρκικού ενδιαφέροντος”, ενώ στην 50μελή επίσημη αντιπροσωπεία του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ θα μετέχουν, εκτός από τους αναφερόμενους στον τίτλο δύο Προέδρους, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σέτσιν, ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, καθώς και οι Υπουργοί Εσωτερικών, Γεωργίας, Ενέργειας, Μεταφορών, Τουρισμού και Ομοσπονδιακών Τελωνείων.
Το Ρώσο Πρόεδρο και τη συνοδεία του μετέφεραν στην Άγκυρα δύο αεροσκάφη, ενώ ένα τρίτο κενό αεροσκάφος έφτασε και αυτό στην Άγκυρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εν ώρα ανάγκης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος και η σύζυγός του παρακάθισαν χθες το βράδυ σε ανεπίσημο δείπνο, το οποίο παρετέθη εκ μέρους του Προέδρου Γκιούλ και της συζύγου του. Το επίσημο πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου αρχίζει σήμερα το πρωί με επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ. Ο Μεντβέντεφ, στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας στο Προεδρικό. Εκεί αναμένεται να υπογραφούν δύο ξεχωριστές συμφωνίες. Ο Μεντβέντεφ το μεσημέρι θα γευματίσει με τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν. Μεντβέντεφ και Ερντογάν θα είναι Συμπρόεδροι του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου, το οποίο θα συσταθεί. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένα κοινωνικό Forum από Τούρκους και Ρώσους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεργασία και η προσέγγιση των ΜΚΟ.

Εξομάλυνση ή συνεργασία

Η δυναμική επανεμφάνιση της Μόσχας στην Τουρκία, μετά τηνπρώτη αποτυχημένη προσπάθεια που κατέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή ο τότε ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία διαφαίνονται ορισμένες κοινές πολιτικές των δυο χωρών στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χώρο του Καυκάσου και της Μ. Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι και οι δυό χώρες στηρίζουν το καθεστώς του σύρου προέδρου Άσαντ, ενώ και οι δυο χώρες είναι από τις τελευταίες που στηρίζουν τον πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και αρνούνται να προχωρήσεουν σε σοβαρά μέτρα κατά των Αγιατολλάχ.

Εντούτοις τα πράγματα δεν είναι παντού ομοιόμορφα και οι κοινές απόψεις που διαμοιράζονται έχουν όρια. Για παράδειγμα η Τουρκία στηρίζει την αντι-πυραυλική ζώνη που προτείνουν οι ΗΠΑ αλλά και την αναγνώριση του Κοσόβου, τις μεταβολές στη Βοσνία και την ανεξαρτησία της Τσετσενίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η Μόσχα έχει ζητήσει από την Άγκυρα να τσαματήσει να προσφέρει άσυλο σε τσετσένους μαχητές.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για την Άγκυρα, είναι το γεγονός πως η Μόσχα εξακολουθεί να στηρίζει ποικιλλοτρόπως την Αρμενία, μοναδικό της πλέον σύμμαχο στο Νότιο Καύκασο, στις προσπάθειές της να αντικρούσει τις τουρκικές πολιτικο-οικονομικές πιέσεις, τόσο απέναντί της όσο και στην περιοχή του Ναγκρόρνο – Καραμπάχ.

Η Ρωσία, επιχειρεί να “κερδίσει” την Τουρκία σε μια στιγμή που η Αμερικάνικη πολιτική αν και εμφανώς φιλο-Τουρκική, έχει επιτρέψει τη δημιουργία ορισμένων αντι-αμερικανικών αισθημάτων στη χώρα (κι όχι μόνο στα λαϊκά στρώματα οπαδών του ΑΚΡ), εξαιτίας κυρίως της υποστήριξης στο Ισραήλ αλλά και λόγω της “αναγνώρισης” της Αρμενικής Γενοκτονίας. Το τι θα καταφέρει, σε μια στιγμή που η Άγκυρα, παρά την πολυδιαφημισμένη “εξωτερική πολιτική Νταβούτογλου”, εξακολουθεί να κερδίζει σημεία αλλά χωρίς να επιτυγχάνει “τελικούς στόχους” μένει ερωτηματικό και μόνο οι επόμενοι 12-18 μήνες θα καταδείξουν ποιές πολιτικές και ποιές οικονομικές συμφωνίες, θα υλοποιηθούν στην πραγματικότητα….

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP