Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ένταση στη Λευκωσία για την εκμετάλλευση υδρογαναθράκων


Ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα της Ελένης Νικολάου – Παυλίδη με τίτλο «Τι έκαναν όταν κυβερνούσαν;» και υπότιτλο «Α Πασχαλίδης: Απαντά στους πρώην υπουργούς Γ. Λιλλήκα – Α. Μιχαηλίδη», αναφέρει τα ακόλουθα: «Σε προσπάθεια να πληγεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας αποδίδει ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσαν οι δύο πρώην υπουργοί, Αντώνης Μιχαηλίδης και Γιώργος Λιλλήκας, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση προκήρυξης δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες. ‘Αν ήταν για το Υπουργείο Εμπορίου μπορούσε να μην το σχολίαζα, αλλά επειδή γίνεται κατά την άποψη μου μια σκόπιμη επίθεση εναντίον του Προέδρου Χριστόφια, νιώθω την ανάγκη να κάνω κάποια σχόλια και να βάλω τα πράγματα, όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι όπως κάποιοι τα φαντάζονται’, δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης στον ‘Φ’.

Οι δύο πρώην υπουργοί υποστήριξαν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχουν αποδυναμωθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε έδαφος στην Τουρκία να αποκτήσει λόγο για το θέμα.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο νυν υπουργός Εμπορίου, απορρίπτει τις κατηγορίες Μιχαηλίδη – Λιλλήκα, σημειώνοντας ότι η καλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν καθυστερεί, είναι η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την αμερικανική εταιρεία, Noble Energy. ‘Υπογράψαμε συμφωνία η οποία ακολουθείται και εφαρμόζεται όπως ο βασικός και αρχικός προγραμματισμός, χωρίς αλλαγή ή διαφοροποίηση’, δήλωσε.

Διερωτήθηκε επίσης πώς θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι υποχωρητικός ή να επηρεάζεται από τους Βρετανούς ή άλλους και ταυτόχρονα να δίνει οδηγίες να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση με την αμερικανική εταιρεία. ‘Κάποιος που υπογράφει συμφωνία εκμετάλλευσης με αμερικάνικη εταιρεία δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική του βούληση να προχωρήσει και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα’, πρόσθεσε. Όσον αφορά στην προκήρυξη δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία, διότι πρώτα θα πρέπει να ακολουθηθούν και να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. ‘Από τη στιγμή που διετέλεσαν και οι ίδιοι υπουργοί και γνωρίζουν τις διαδικασίες και λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα όφειλαν να γνωρίζουν καλύτερα’, πρόσθεσε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν και οι ίδιοι να είχαν προχωρήσει με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων όταν ήταν υπουργοί.

Ανέφερε επίσης ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες και όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη, τα αποτελέσματα θα είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων. ‘Είναι σχήμα οξύμωρο να ζητούν από την παρούσα κυβέρνηση να οριοθετήσει την θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου με αυτή της Τουρκίας, πράγμα το οποίο εμείς ποτέ δεν αποκλείσαμε. Είναι όλα υπό μελέτη, αλλά εκείνοι που υπηρέτησαν και είχαν την ευκαιρία, όταν οριοθέτησαν τους άλλους χώρους γιατί δεν το έπραξαν; Εμείς όλα τα εξετάζουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτε. Είναι θέμα πάντοτε προτεραιοτήτων και διαδικασιών’, συμπλήρωσε».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP