Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ενίσχυση των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας


Επεκτείνεται η στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με τη Δαμασκό με την απόφαση των δύο χωρών να πραγματοποιήσουν προσεχώς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (με αντικείμενο επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης) σε μια εποχή που δοκιμάζεται η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά και την ακύρωση της άσκησης "Anatolian Eagle 09-3".
"Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες μας κοινές χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία την περασμένη άνοιξη, και σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη και μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση", δήλωσε σχετικά ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Ali Habib Mahmud.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Απρίλιο εκτός από τις κοινές χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις, υπεγράφει και συμφωνία συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στα πλαίσια της έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF'09.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid Al Mu'alem σχολίασε την αναβολή των ασκήσεων από την Άγκυρα, λέγοντας ότι "δεχθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση αυτή. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο πως προσεγγίζει η Τουρκία το Ισραήλ και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα". Eίχε προηγηθεί η σύγκληση του 1ου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Συρίας-Τουρκίας με τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ A. Davutoglu, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητήματα ασφαλείας των δύο χωρών και άλλα διμερή θέματα (αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων εισόδου).

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP