Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Oι εκθέσεις προόδου της ΕΕ για Τουρκία και ΠΓΔΜ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα την ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, προτείνοντας μεταξύ άλλων την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την επιτάχυνση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Τουρκία, ζητώντας επίσης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο κάλεσε.
Η Commision ζήτησε από την Τουρκία να συμπεριφερθεί "δίκαια" απέναντι στον Όμιλο μέσων ενημέρωσης Dogan στην διαμάχη του με την κυβέρνηση για επιβολή προστίμου-μαμούθ που η ΕΕ φοβάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του Τύπου.

Ειδικότερα, η έκθεση δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τρόπο χειρισμού ανθρωπιστικών θεμάτων και στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, τόνισε, πάντως ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Oli Rhen σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου υπογράμμισε επί του θέματος ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε σχετικά ότι "η θέση της Ελλάδας, η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP