Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ Επανέφεραν τις μπάρες στο Αλάν Τεπέ…


Ο σύλλογος επιβάλλοντας την κυριαρχία του στο χώρο, άνοιγε κατά το δοκούν τον δρόμο όταν κατέβαλλες αντίτιμο 5 ευρώ. Με παρέμβαση του «Χρόνου» και διαμαρτυρία στην αστυνομική αρχή, έγινε η σύσταση και η ελεύθερη πρόσβαση εξασφαλίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Το αυτονόητο που έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικές αρχές βλέποντας κάποιον να σταματά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, το έκανε η εφημερίδα μας. Κάποιοι μάλλον έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους και τις αρμοδιότητές τους.

Λαϊκό προσκύνημα και φέτος στους παλαιστικούς αγώνες που η οργανωτική επιτροπή φρόντισε να είναι όχι απλά τουρκοποιημένοι, αλλά και να προσκληθούν άτομα που μονίμως αποτελούν βραχνά για την Ελλάδα. Έτσι μαζί με τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών τον αντινομάρχη Κώστα Κατσιμίγα, τον αντινομάρχη Μεχμέτ Δεβετζήογλου και τον βουλευτή του κοινοβουλίου Αχμέτ Χατζηοσμάν, στο τραπέζι των επισήμων ο ψευτομουφτής Ιμπράμ Σερήφ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Γερμανία Χαλήτ Χαμπίμπογλου, ο νέος πρόεδρος του κόμματος Σαδίκ του DEB, o πρόεδρος συλλόγου επιστημόνων μειονότητας, εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης «Ένωσης τουρκικής νεολαίας Ξάνθης», οι δήμαρχοι Μεμέτ Χαλήτ Αρριανών, Χασάν Κιασήφ Φιλλύρας, ο πρόεδρος κοινότητας Κέχρου Απτουλκαδήρ Χότζα, πρόεδροι συλλόγων και δημοτικοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ένωσης παλαιστών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παντελής Αθανασίου και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς. Φέτος υπήρχε μεγάλη εκπροσώπηση και γυναικών που παρακολουθούσαν τον γιορτασμό, τόσο το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα όσο και τους αγώνες πάλης στην παλαίστρα με τα παιδιά τους, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών περιφερόταν και στο υπαίθριο παζάρι που είχε στηθεί, δίνοντας το δικό του χρώμα στο πανηγύρι.

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Έπρεπε να επιστρέψει την πλακέτα ο Κώστας Kατσιμίγας

Βραβεύτηκε μαζί με τον καφετζή πρόεδρο του «ανεξάρτητου κόμματος Τούρκων» DEB, τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ, τον Τούρκο πρόξενο και τον άνθρωπο που υπηρετεί τον αλυτρωτισμό της Θράκης και μας διασύρει σε όλα τα φόρα, τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικοθρακιωτών Γερμανίας…

Ένοιωσε σίγουρα αμήχανα, αλλά θα έπρεπε με μια κίνηση που αποτυπώνει την αντίδρασή του σε ό,τι γινόταν εκεί στο πανηγύρι του Αλάν Τεπέ, ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας να επιστρέψει την πλακέτα με την οποία τον τίμησε ο πρόεδρος της Οργάνης, γιατρός Μεχμέτ Εμίνογλου, αφού αμέσως μετά την πλακέτα που έδωσε στον Τούρκο δήμαρχο από την περιοχή της Προύσας, τον Βούλγαρο εκπρόσωπο και τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, άρχισε να βραβεύει και να προσφωνεί ένα συνονθύλευμα ανθρώπων κι εκπροσώπων που δεν είχαν κανένα λόγο να παρευρίσκονται μεταξύ των επισήμων. Το γνωστό μεθοδευμένο γαϊτανάκι των προσκλήσεων, αμαύρωσε μια γιορτή πανηγυριού που θα μπορούσε να ξεχωρίσει, αφού το ίδιο σενάριο θα παιχτεί σε λίγες μέρες στα Χίλια, όπου μεθοδεύονται παρόμοιες ίσως και πιο σκληροπυρηνικές εξελίξεις. Ο κ. Μεχμέτ Εμίνογλου που είχε το άγχος να μην εμφανιστεί ο Αχμέτ Μετέ, δεν ξέφυγε από τη γνωστή γραμμή, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι προηγήθηκε η υποδοχή του γενικού προξένου Μουσταφά Σαρνίτς. Μια μέρα πριν τις εκδηλώσεις συναντήθηκαν σε κατοικία στο Ομηρικό για να γλεντήσουν και να σχεδιάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, παρουσία του αγά του πανηγυριού Αχμέτ Τζεμήλ. Ο κ. Σαρνίτς προέρχεται από το Κόσσοβο, ξέρει πολύ καλά τα πράγματα στο Πρίζρεν και την περιοχή Ντράγκας, εκεί δημιούργησε τουρκική μειονότητα αφομοιώνοντας ορεσίβιους σλαβόφωνους, φύλα γνωστά ως Γκοράντσι, αντίστοιχα των Πομάκων, κι ακολουθεί ανενόχλητος την ίδια τακτική αλωνίζοντας στην Θράκη. Η κινητικότητά του είναι παροιμιώδης. Μετά το Αλάν Τεπέ μετέβη στο Αγιοχώρι Σαπών σε πολυπληθή θρησκευτική τελετή, ενώ μια μέρα πριν στην Χρύσα Ξάνθης μαζί με τον πρόεδρο του ΠΕΚΕΜ Γκαλήπ Γκαλήπ, εγκαινίασε νηπιαγωγείο ομιλώντας για την αξία της τουρκικής γλώσσας στα παιδιά της μειονότητας.

«Ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης τελειώνει, το πανηγύρι μένει» είπε απλοϊκά ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας

Η ομιλία του αντινομάρχη Κώστα Κατσιμίγα που εκπροσώπησε το νομάρχη που έλειπε σε διακοπές, ήταν η πιο ουσιαστική απ’ όσες ακούστηκαν, αλλά δεν την μετέφρασαν και δεν την κατάλαβε κανείς για να αντιδράσει με κάποιο χειροκρότημα. Αναφέρθηκε στα έργα της ορεινής περιοχής που ολοκληρώθηκαν, σε άλλα που είναι σε εξέλιξη ή σε άμεσο προγραμματισμό. Παρέλαβε την πλακέτα του, φωτογραφήθηκε αναμνηστικά και είπε μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ πρόεδρε της κοινότητας Οργάνης, παραβιάζουμε το πρωτόκολλο, αλλά νομίζω αυτή είναι η σειρά που πρέπει να τιμούνται οι άνθρωποι, πρώτα ο κόσμος, ο λαός, ο τοπικός δήμαρχος, αγαπητοί συνάδελφοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγαπητέ αντινομάρχη Μεχμέτ Δεβετζήογλου, κύριε δήμαρχε Αρριανών και Φιλύρας, κ. πρόεδρε της κοινότητας Κέχρου, λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι, του χρόνου σε αυτό το βήμα δεν θα υπάρχει ούτε νομάρχης, ούτε αντινομάρχης, όπως δεν θα υπάρχει και πρόεδρος κοινότητας Οργάνης και αντιπρόεδρος κοινότητας Κέχρου. Τα πράγματα αλλάζουν, ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας θα είναι διαφορετικός, πολλοί από τους σημερινούς παρόντες δεν θα είναι εδώ είτε γιατί έτσι θα το θελήσει ο Θεός, είτε γιατί έτσι θα το θελήσει ο λαός. Κάποιοι εκλεγμένοι επίσημοι, δεν θα είναι επίσημοι, κάποιοι άλλοι δεν θα είναι εδώ, εκείνο που θα είναι παρών θα είναι το πανηγύρι του Αλάν Τεπέ γιατί είναι ένας θεσμός διαχρονικός, κατοχυρωμένος στην συνείδηση όλου του λαού της Ροδόπης και αυτός ο θεσμός θα παραμείνει.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ είχε μια ζωή 16 χρόνων σε αυτή την χώρα, από το 1995 και αυτός ο θεσμός στις 31 Δεκεμβρίου 2010, τελειώνει. Σε αυτά τα 16 χρόνια θέλω να σας πω ότι αν και ο θεσμός αυτός αμφισβητήθηκε και δεν μπόρεσε να κάνει πολύ σπουδαία πράγματα, κατάφερε να σηματοδοτήσει την παρουσία του με σημαντικές παρεμβάσεις στον ορεινό όγκο, διότι κατανόησε ότι και εδώ βρίσκεται το μέλλον της ανάπτυξης και της ευημερίας αυτού του τόπου. Να υπενθυμίσω απλά ότι επί των ημερών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης έγινε ο δρόμος Νέα Σάντα – Κέχρος και ο δρόμος από την Δρανιά μέχρι την Μυρτίσκη. Ολοκληρώνεται σε λίγο και το κομμάτι της Σμιγάδας, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο δρόμος από την Δαρμένη μέχρι την Εσοχή, είναι έτοιμη και θα δημοπρατηθεί μέσα στον χρόνο ο δρόμος από την Μυρτίσκη μέχρι την Άνω Βυρσίνη, επίσης δρόμος από τον Κέχρο μέχρι την Χλόη, ενώ είναι έτοιμη να προκηρυχθεί η μελέτη από την Μυρτίσκη μέχρι την Χλόη και να ενωθούν οι δύο σημερινές κοινότητες. Ουσιαστικά να γίνει ο δρόμος του ορεινού όγκου που θα δώσει μια διαφορετική ρότα ανάπτυξης στην περιοχή και ήδη το μυαλό το δικό μας είναι σε νέους δρόμους, όπως ο δρόμος από την Εσοχή στον Κέχρο και από την Εσοχή στην Σμιγάδα που έτσι θα ολοκληρωθεί ένα σύμπλεγμα οδικών προσβάσεων σ’ όλο τον ορεινό όγκο. Ελπίζω ότι στην μνήμη των ανθρώπων θα μείνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με καλά συναισθήματα. Κάποιοι από εμάς ενδεχομένως να είμαστε παρόντες ή να μην είμαστε την επόμενη χρονιά, ωστόσο η ψυχή μας και η αγάπη μας θα βρίσκεται εδώ και του χρόνου σε αυτό το πανηγύρι. Μπορεί να μην καθόμαστε σε αυτές τις καρέκλες, να είμαστε απέναντι με τον κόσμο αλλά θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε έναν λαϊκό θεσμό, ένα λαϊκό πανηγύρι όπως αυτό του Αλάν Τεπέ». Ο κ. Κατσιμίγας σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου κ. Εμίνογλου για τις εναλλακτικές καλλιέργειες τόνισε: «Για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, δυστυχώς στον πρωτογενή τομέα δεν μπορούμε να ελπίζουμε ως Ευρωπαίοι πολλά πράγματα, για την επιβίωση του κόσμου. Ίσως θα πρέπει να στραφούμε και σε άλλες μορφές απασχόλησης στον ορεινό όγκο, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται με την προσπελασιμότητα πλέον στην περιοχή. Η υπόθεση του Καρδάμου επιλύεται όπου νάναι με τις κατολισθήσεις και έτσι να δούμε και άλλες μορφές ανάπτυξης. Ενδεχομένως να δούμε αγροτουρισμό, ξενώνες να γίνονται στον ορεινό όγκο, να δούμε και κόσμο που να έρχεται και να αφήνει τα λεφτά του. Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουμε να τα βλέπουμε διαφορετικά, αυτή η κρίση που βιώνουμε σήμερα μπορούμε να την κάνουμε ευκαιρία, αρκεί να πιστέψουμε οι ίδιοι ότι πρέπει να αλλάξει η ζωή μας. Οι συνήθειες μας, οι τρόποι μας και να αναζητήσουμε νέες μορφές δουλειάς, συνηθειών για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση για να πάμε μπροστά και καλύτερα».

Για την αποζημίωση της ίωσης των καπνών, μίλησε ο βουλευτής Χατζηοσμάν

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν χαιρετίζοντας τον κόσμο ανέφερε από μικροφώνου:« Φίλοι και φίλες, παρά την ζέστη και τις αγροτικές εργασίες και φέτος γιορτάζουμε με μεγάλη χαρά και μεγάλη συμμετοχή το ιστορικό και πολιτιστικό πανηγύρι του Αλάν Τεπέ. Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο της κοινότητας, τους διοργανωτές και όσους βοήθησαν για την σημερινή εκδήλωση. Οι αγρότες μας ζούνε δύσκολες στιγμές, κυρίως οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των ιώσεων. Πριν τρείς μέρες είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ήταν παρών ο νομάρχης, ο αντινομάρχης, οι δήμαρχοι, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας των καπνοπαραγωγών και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης.

Ζητήσαμε από την υπουργό να είναι δίπλα στον καπνοπαραγωγό, για να ενισχύσει τους αγρότες καπνοπαραγωγούς. Βεβαίως η κυβέρνηση μας θα είναι, πρέπει να είναι στο πλευρό των αγροτών για να τους ενισχύσει» είπε για να εκμεταλλευτεί την παρουσία του απλού κόσμου που σίγουρα αυτή η αναφορά τον ενδιέφερε περισσότερο».

Παραλήρημα Τούρκου προξένου: «Η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης αγκαλιάζει τις πολιτιστικές της αξίες»

Ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς απευθύνθηκε σε «τουρκική μειονότητα» άφησε ανοιχτές αιχμές για το πανηγύρι, την στόχευση και τον χαρακτήρα του: «Είναι μεγάλη τιμή και ευτυχία να γιορτάζουμε μαζί το πανηγύρι του Αλάν Τεπέ που έχει ένα παρελθόν 7 αιώνων. Διαπιστώνω ότι αυτή η πολιτιστική εκδήλωση είναι μια κληρονομιά των προγόνων μας, αποτελεί έργο ύψιστης σημασίας που πρέπει να διαφυλαχθεί στις επόμενες γενιές. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν δείχνουν μόνο ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αγκαλιάζει τις ιστορικές και πολιτιστικές της αξίες, αλλά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα για την συνοχή της» είπε ο διπλωμάτης.

Σε άλλο σημείο της εκφοράς του λόγου του τόνισε: «τα χέρια που αγκαλιάζονται στο πανηγύρι του Αλάν Τεπέ, είναι χειρονομίες ειρήνης και αγάπης για τον άνθρωπο, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον γεμάτο ευημερία. Εύχομαι αυτές οι εκδηλώσεις να γίνονται χρόνο με τον χρόνο πλουσιότερες, πολυπληθέστερες και πιο ενθουσιώδεις. Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, σας καλώ να αγκαλιάσετε αυτές τις εκδηλώσεις που συμβάλουν στην σύσφιξη της ήδη υπάρχουσας και αυξανόμενης πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και να προτρέψετε τους νέους για την συνέχιση αυτών των εκδηλώσεων, μεταδίδοντας τους σωστά την σημασία τους. Αυτή η εκδήλωση πρέπει να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές και να ζήσει για πάντα».

Αφύσικη και προκλητική ήταν η παρουσία ενός νεκραναστημένου κόμματος που πήρε το μικρόφωνο, παρέλαβε πλακέτα και έθαψε στην κυριολεξία τα επίσημα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα οποία ο κ. Μεχμέτ Εμίνογλου ούτε σκέφθηκε να τιμήσει με πλακέτες. Το ενδιαφέρον του ήταν αλλού στραμμένο…


ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΑΦΟΥ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ

Κατσικάκια και κοτόπουλα σε υπαίθρια εστιατόρια

Γευθήκαμε πεντανόστιμο φαγητό σε υπαίθρια ταβερνάκια, με ντομάτες χωραφίσιες, παγωμένες μπύρες νταούλια και ζουρνάδες

Ένας εξπέρ του είδους ο κ. Χουσείν διακρίνεται στην φωτογραφία του «Χρόνου» επί τω έργω. Κατσικάκια αλλά και δεκάδες κοτόπουλα έγιναν ανάρπαστα, δείχνοντας την ετοιμότητα που είχε για την κάλυψη της σίτισης των χιλιάδων επισκεπτών, που γεύθηκαν φαγητό προδιαγραφών μέσα στο φυσικό περιβάλλον με τις οικονομικότερες τιμές.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP