Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Βουλευτής Βαχίτ Ερντέμ: Οι Κούρδοι θα επικρατήσουν και οι Τούρκοι θα γίνουν μειονότητα στην Τουρκία.


Ο Βαχίτ Ερντέμ (Vahit Erdem) βουλευτής του νομού Κιρίκκαλε, του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Yenigün, δήλωσε τα εξής:
«Οι Κούρδοι δουλεύουν και παίρνουν τα πάντα στα χέρια τους. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, οι Τούρκοι θα είναι μειονότητα στην Τουρκία. Θα έλθει στιγμή που θα λένε ‘υπήρχαν και οι Τούρκοι κάποτε σ’ αυτή τη χώρα’». Μετά το σάλο που ξέσπασε από το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε αυτή τη δήλωση και ότι όσα είπε παρερμηνεύτηκαν και παρεξηγήθηκαν. Με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Βαχίτ Ερντέμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην κωμόπολη Yahşihan του νομού του είπε τα εξής:

«Αν δούμε το σύνολο της Τουρκίας θα παρατηρήσουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής του Πόντου είναι εργατικοί και φιλοπρόοδοι. Άλλοι ασχολούνται με το εμπόριο, άλλη με την παραγωγή και γίνονται πλούσιοι. Άλλοι πάλι γίνονται γιατροί, δικηγόροι. Και οι δυο πρωθυπουργοί μας, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάγονται από το Ρίζαιο του Πόντου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της Κεντρικής Ανατολίας είναι σαν να έχουν πέσει σε λήθαργο. Αν πάλι δούμε ολόκληρη την εικόνα, οι Κούρδοι εργάζονται πλέον πολύ. Έχουν αρχίσει να παίρνουν τα πάντα στα χέρια τους. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, μετά από ένα μικρό διάστημα οι Τούρκοι θα γίνουν μειονότητα στην Τουρκία. Θα έλθει στιγμή που θα λένε ‘υπήρχαν και οι Τούρκοι κάποτε σ’ αυτή τη χώρα’». Θα πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αντιληφθούμε τί γίνεται το ταχύτερο δυνατόν. Είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε εργατικοί».
Δεν εννοούσα αυτό που μου αποδίδουν.
Ο Ερντέμ, θορυβημένος από το θόρυβο που έγινε γύρω από τις δηλώσεις του είπε στην εφημερίδα Ραντικάλ τα εξής:
«Δεν εννοούσα αυτό που μου αποδίδουν. Σε εκείνη την ομιλία μου είπα τα εξής: ‘Ο άνθρωπος της Κεντρικής Ανατολίας (όπου ανήκει και το Κιρίκκαλε) είναι ράθυμος. Η γεωργία υποβαθμίζεται, η ανεργία έχει αυξηθεί. Οι καταγόμενοι από τον Πόντο είναι εργατικοί, έχουν διασκορπιστεί παντού, εργάζονται. Το ίδιο και οι Κούρδοι συμπατριώτες μας, εργάζονται παντού και σε όλους τους τομείς, παράγουν. Εσείς τί κάνετε; Γίνετε επιχειρηματίες, δημιουργείστε θέσεις εργασίας, μην τα περιμένετε όλα από το κράτος. Οι Κούρδοι συμπολίτες μας βρίσκονται πλέον παντού και είναι πιο εργατικοί, κι εσείς εδώ κοιμόσαστε. Έχουμε εδώ στο νομό το εργοστάσιο πυρομαχικών της MKE επί 50 χρόνια. Έχουν εκπαιδευτεί εκεί τόσοι τεχνίτες, επαγγελματίες που συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία. Πόσοι από σας σκεφθήκατε να οργανωθείτε και να κάνετε κάτι, μια βιοτεχνία σχετική με τον τομέα αυτό για να προμηθεύετε με υλικά την ΜΚΕ; Όλοι σας βγήκατε στη σύνταξη σε μικρή ηλικία και το μόνο που περιμένετε είναι να σας αυξήσει τη σύνταξη το κράτος’. αυτά είπα στην ομιλία μου, αλλά ο συνάδελφός σας δημοσιογράφος δεν αντιλήφθηκε ακριβώς το νόημα των φράσεών μου. Εγώ μίλησα ότι θα χαθούμε στον οικονομικό τομέα. Το είπα μάλιστα για να τους φέρω ως παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί στο Κιρίκκαλε ο κόσμος δουλεύει στη γεωργία ένα μήνα και τον υπόλοιπο χρόνο κάθεται και κοιμάται. Μετά έρχονται και σου λένε ‘δεν τα βγάζουμε πέρα’. Γι’ αυτό έκανα τις αναφορές για τους κατοίκους άλλων περιοχών. Ήταν δυνατόν να πω εγώ αυτά τα λόγια;»
Οι φίλοι του ιστολογίου που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία και το Κουρδικό μέσα από τις αναρτήσεις μας, μπορούν να καταλάβουν την πραγματική κατάσταση. Αρκεί να καταλαβαίνουν και οι ιθύνοντες, για να προσαρμόσουν και τις πολιτικές τους, για να πάψει η Ελλάδα να υποχωρεί μπροστά σε μια χώρα με πήλινα πόδια!

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP