Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Στην Αττάλεια επέστρεψε το Πίρι Ρέϊς - Αλλεπάλληλα διαβήματα από την Ελλάδα


Για πρώτη φορά από το 1975 δυο τουρκικά σκάφη έκοβαν ταυτόχρονα βόλτες στο Αιγαίο και μάλιστα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στον κόλπο της Αττάλειας επέστρεψε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν νότια του Καστελόριζου εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό σκάφος δεν αποκλείεται να επιστρέψει καθώς σύμφωνα με τη ναυτική αναγγελία των τουρκικών αρχών πρόκειται να συνεχίσει την σεισμολογική έρευνα έως τις 20 Αυγούστου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα.Από χθες το πρωί έκανε και πάλι την εμφάνιση του το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» στην περιοχή της Σαμοθράκης. Το «Τσεσμέ» συνοδεύεται από ένα περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενδεικτικό της προσπάθειας της Άγκυρας να κλιμακώσει τις προκλήσεις. Το πλοίο πλέει στο μέσον της απόστασης μεταξύ της Σαμοθράκης και των ακτών της Θράκης και το πλήρωμά του έχει ενημερώσει ότι το σκάφος έχει περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών.

Το τουρκικό ερευνητικό διεξάγει υδρογραφικές εργασίες στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Σαμοθράκης αλλά σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως επιβεβαιώνεται και από τους άντρες που επιβαίνουν στο πλωτό του Λιμενικού που παρακολουθεί την πορεία του Τσεσμέ. Χθες έκαναν και υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι τέσσερα τουρκικά F16. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το νησί συμπληρώνοντας το σκηνικό κρίσης που προσπαθεί μέρες τώρα να στήσει η Άγκυρα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP