Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Διαδικτυακή λογοκρισία στην Τουρκία


Ολοένα και πιο προβληματική και επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση με το ίντερνετ στην Τουρκία. Πριν από ένα μήνα ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιτέθηκε στο Google, η πρόσβαση στο YouTube παραμένει εδώ και δύο χρόνια κλειστή, στα περίχωρα των αστικών κέντρων οι ταχύτητες είναι εξαιρετικά μικρές έως και ανύπαρκτες, οι τιμές πολύ υψηλές σε σχέση με την Ευρώπη και άλλα πολλά. Κατά τα άλλα, όμως, η Τουρκία υπερηφανεύεται ότι διαθέτει την πιο υψηλή διαδικτυακή τεχνολογία (3G κτλ.) Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι δικαίωμα να κλείνει ιστοσελίδες κατ’ ιδίαν βούληση απέκτησε και η τουρκική αστυνομία. Ο λόγος της απόφασης αυτής ήταν ότι έπαιρνε πολύ καιρό να βγει μία δικαστική απόφαση, προκειμένου να κλείσει μία «κακή» ιστοσελίδα.


Έτσι οι Αρχές σκέφτηκαν: Γιατί να μην επιτρέψουμε στην αστυνομία να χειρίζεται τις ύποπτες ιστοσελίδες και να απαγορεύει οτιδήποτε βλαβερό μέσα σε λίγα λεπτά από το να περιμένουμε να βγει μία δικαστική εντολή; Έτσι, το βλαβερό περιεχόμενο θα γίνεται μη διαθέσιμο με ένα πάτημα του κουμπιού και χωρίς να επιβαρύνεται και το δικαστικό σύστημα. Μία απόφαση εκτός νομικού πλαισίου, αλλά ισχύει. Υπάρχει όμως και χειρότερο. Την προηγούμενη Τρίτη, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι από τώρα και στο εξής και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα μπορεί να «κλείνει» ιστοσελίδες χωρίς δικαστική εντολή. Ο λόγος αυτήν τη φορά ονομάζεται «προστασία της ακεραιότητας της πληροφορίας γύρω από τη θρησκεία και το Κοράνι». Οι Αρχές ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι δίνοντας τη δυνατότητα στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων να απαγορεύει ιστοσελίδες θα «καθαρίσει» το διαδίκτυο από λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το Ισλάμ και το Κοράνι. Αν γράψει, για παράδειγμα, κάποιος τη γνώμη του για το Κοράνι στο μπλοκ του και αυτές δεν συμφωνούν με τις απόψεις των κληρικών, τότε το μπλοκ κλείνεται. Η αστυνομία και οι κληρικοί ασκούν πλέον τον έλεγχο του ίντερνετ στην Τουρκία. Αυτό σε κάποιες χώρες λέγεται κατάφωρη λογοκρισία και μάλιστα χωρίς την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ο Ερσού Αμπλάκ της «Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ» αναρωτιέται ποιος είναι ο σκοπός του υπουργού Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. «Να δημιουργήσει άραγε ένα φιλικό προς το Ισλάμ ίντερνετ;». Οι στόχοι του συγκεκριμένου υπουργείου -σύμφωνα με την ιστοσελίδα του- είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, παρέχοντας καλές υπηρεσίες μεταφοράς και επικοινωνιών. Για να δούμε, πώς το πετυχαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα, η Τουρκία κατατάσσεται στην 61η θέση στον Κατάλογο Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στις λεπτομέρειες της σχετικής έκθεσης, καταδεικνύεται ότι η Τουρκία έχει μείνει αρκετά πίσω, τόσο στην ποιότητα τους ενσύρματης επικοινωνίας, στη δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ από τα σχολεία, στον αριθμό των υπολογιστών στα νοικοκυριά όσο και στον αριθμό των χρηστών του διαδικτύου. Όσον αφορά στη νομοθεσία, η χώρα κατατάσσεται 49η, που σημαίνει ότι και σε αυτόν τον τομέα «χωλαίνει». Άρα, είναι σαφές πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών αντί να αυξάνει, μάλλον μειώνει την ανταγωνιστικότητά του. Όσον αφορά στις «καλές» υπηρεσίες μεταφορών και επικοινωνιών, σύμφωνα με τον Οικονομικό Οργανισμό για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) το 2009, η Τουρκία είναι τελευταία στην broadband διείσδυση. Το ποσοστό ήταν 0,02% το 2002 και σήμερα έχει αυξηθεί στο 8,97%. Υπάρχει βελτίωση, αλλά η Πολωνία -για παράδειγμα- από 0,015% το αύξησε σε 12,7% την ίδια περίοδο. Ο μέσος όρος δεν είναι 23,3%, δηλαδή τριπλάσιος από τους Τουρκίας. Οι χώρες που η Τουρκία θέλει να φτάσει, έχουν πάνω από 30% διείσδυση.


Η τιμή της σύνδεσης
ΣΤΟΝ τομέα που η «γείτονα» είναι από τους πρώτες πάντως είναι στην τιμή σύνδεσης. Είναι ανάμεσα στις πέντε πιο ακριβές χώρες του ΟΟΣΑ στο ίντερνετ. Που σημαίνει ότι ο μέσος Τούρκος πολίτης πληρώνει πολλά για να έχει μία βασική απόδοση ίντερνετ, συν το ότι αντιμετωπίζει κι ένα σωρό απαγορεύσεις. Οι εκθέσεις διαθέτουν κι άλλη μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι από τις πιο πλούσιες στην Τουρκία, αφού ο λαός πληρώνει πολύ υψηλούς λογαριασμούς σε ίντερνετ και τηλέφωνο, ενώ οι φόροι που αποκομίζει η κυβέρνηση είναι αρκετά υψηλοί σε σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία. Επομένως, η εικόνα της Τουρκίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι η εξής: Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών σπαταλά περισσότερο χρόνο σε μεθόδους απαγόρευσης και πώς να σώσει το λαό από την κόλαση, παρά στη βελτίωση των υπηρεσιών.


Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους
ΑΠΟ τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το διαδίκτυο στην Τουρκία (Νοέμβριος 2007), δεκάδες ξένες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων YouTube, Geocities, DailyMotion, WordPress, Google Groups και Google Sites, έχουν κλείσει με δικαστική εντολή και διοικητικές πράξεις από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών. Tουρκική ιστοσελίδα καταμέτρησε, μάλιστα, τα απαγορευμένα sites και blogs στην Τουρκία και βρήκε ότι περίπου 6.500 χιλιάδες ιστοσελίδες κλείστηκαν είτε με δικαστική απόφαση είτε με διοικητική πράξη. Η γκάμα των απαγορευμένων ιστοσελίδων ευρεία: Από πολιτικά, ιδεολογικά, sites που προσβάλλουν την κρατική ασφάλεια, τον Κεμάλ Ατατούρκ και φυσικά σελίδες πορνό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πριν από λίγο καιρό καταδίκασε, μέσω της σελίδας του στο Twitter, τη λογοκρισία στο ίντερνετ. Ωστόσο, αυτή καλά κρατεί... Ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του είχε ξεφύγει πέρυσι ότι βλέπει το YouTube, παρόλο που οι ίδιες οι Αρχές τού το είχαν απαγορεύσει. Προφανώς εννοούσε μέσω άλλων servers, που σπάνε τους κωδικούς του YouTube. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψε ότι η Τουρκία έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε περίπου 3.700 ιστοσελίδες για «αυθαίρετους πολιτικούς λόγους», ενώ πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία να μεταρρυθμίσει την περιοριστική νομοθεσία της για το ίντερνετ. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας αποφάσισε πρόσφατα να μη δημοσιοποιεί και δημοσιεύει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο έλεγχος της έκτασης της διαδικτυακής λογοκρισίας στην Τουρκία.

Σημερινή

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP