Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο


Σε de facto oριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο οδηγεί η συνεχιζόμενη αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες πρωινές ώρες εμφανίστηκε και πάλι στο βόρειο Αιγαίο το ωκεανογραφικό πλοίο Cesme (A599) και συγκεκριμένα από τις 04:50 το σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πλέει περί τα 7,5 μίλια νότια της Αλεξανδρούπολης και παράλληλα με τις ακτές της Θράκης.

Το Cesme που κινείται στα διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρακολουθείται από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται και περιπολικό της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Την ίδια ώρα το Piri Reis συνεχίζει για τέταρτη ημέρα τις υποθαλάσσιες έρευνες περίπου 50 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και να οξύνει το κλίμα, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις, που κινούνται εκτός της νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, και αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι προκλήσεις όπως αυτές, είναι και ο λόγος που η Λευκωσία έχει μπλοκάρει το πολύ σημαντικό Κεφάλαιο «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP