Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ανεπτυγμένη συνεργασία με την Τουρκία στον πυρηνικό τομέα επιδιώκει η Ρωσία


Η Ρωσία θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία της με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς των πυρηνικών και της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Μόσχα.
«Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας στην ηλεκτρική ενέργεια, τον πυρηνικό τομέα και τη βιομηχανική συνεργασία, καθώς και στις μεταφορές και τον αγροτικό τομέα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και η...Τουρκία έχουν «σχέσεις σύμπραξης με μια ισχυρή οικονομική συνιστώσα και η αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών το καταδεικνύει» προσέθεσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν πέρυσι τα 37,8 δισεκ. δολάρια (29,3 δισεκ. ευρώ). Η Μόσχα προμηθεύει το 63% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι Τούρκοι και το 29% του πετρελαίου.
«Ελπίζουμε πως αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί παρά τα προβλήματα που οφείλονται στην [παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική] κρίση» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Οι χώρες μας είναι δυνάμεις της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας» συνέχισε υπογραμμίζοντας παράλληλα την «την ανάγκη να καταβληθούν κοινές προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον Καύκασο».
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε από πλευράς του πως ελπίζει ότι «αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει καμπή και θα δώσει νέα ποιότητα»στις διμερείς σχέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP