Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

περί σχέσεων του Αμπντουλάχ Οτζαλάν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών


Για άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια στην Τουρκία ο ισχυρισμός περί σχέσεων του Αμπντουλάχ Οτζαλάν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Τούτη τη φορά με αφορμή το ημερολόγιο που κρατούσε ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» Μουσταφά Μπαλμπάϊ. Πρόκειται για έναν από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Εργκενεκόν, ο οποίος κρατείται ήδη στις φυλακές. Το ημερολόγιό του είναι ένα από τα σημεία αναφοράς στην υπόθεση. Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Τέμπο», στο τελευταίο του τεύχος δημοσίευσε μέρος του ημερολογίου αυτού.

Στο ημερολόγιο ο Μπαλμπάϊ αναφέρει μία συνάντηση που είχε στο γενικό επιτελείο στις 6 Απριλίου 2003 με τον τότε υπαρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Ο τελευταίος φέρεται να έχει πει στο δημοσιογράφο ότι ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μουμτζού που δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1993, μία μέρα μετά τη δολοφονία επρόκειτο να πάει στο επιτελείο, όπου ερευνούσε στα αρχεία τις σχέσεις του Οτζαλάν με τη ΜΙΤ. «Ο Μουμτζού είχε διαπιστώσει ότι ο πεθερός του Οτζαλάν ήταν στέλεχος της ΜΙΤ και ερευνούσε το όλο θέμα» λέει στη συνάντηση ο Μπουγιούκανιτ, πράγμα που είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, από άρθρα του Μουμτζού στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε προχτές η τουρκική εφημερίδα «Βατάν», υπενθυμίζοντας ότι στις 8 Ιανουαρίου 1993, ο Μουμτζού είχε γράψει στη στήλη του ότι σύντομα θα αποκαλύψει τις «σχέσεις κούρδων εθνικιστών με πράκτορες» και προβάλλοντας τα περί ραντεβού του Μουμτζού με τον πρώην εισαγγελέα.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε στον ισχυρισμό του αδελφού του Μουμζτού, ότι τρεις μέρες μετά τη δολοφονία, ο Μουμτζού είχε ραντεβού με πρώην στρατιωτικό εισαγγελέα για να τεκμηριώσει μία περίεργη ιστορία γύρω από τον Οτζαλάν. Ο ισχυρισμός είχε διατυπωθεί μερικές μέρες μετά τη δολοφονία. Το 1972, ο Οτζαλάν φοιτητής τότε, είχε προσαχθεί από την αστυνομία ως μέλος αριστερής οργάνωσης. Την ανάκρισή του είχε κάνει ο τότε στρατιωτικός εισαγγελέας Μπακί Τουγ, με τον οποίο θα συναντιόταν ο Μουμτζού. Ο εισαγγελέας κατηγορούσε τον Οτζαλάν και άλλους δύο φοιτητές για την υπόθεση της αποχής από τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ωστόσο, γράφει η «Βατάν», ότι «κατά την ακροαματική διαδικασία ο εισαγγελέας άλλαξε γνώμη και έτσι ο Οτζαλάν γλύτωσε με τρεις μήνες φυλάκιση». Ο αδελφός του Μουμτζού είχε πει ότι η αλλαγή οφειλόταν σε παρέμβαση της ΜΙΤ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP