Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Μπαγκίς: Η Τουρκία διαθέτει καλή θέληση...


Στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο, υποστήριξε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας Εγκεμέν Μπαγκίς, σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μπαγκίς επεσήμανε ότι «είναι ένας παλιός και έμπιστος φίλος της Τουρκίας» και σημείωσε την «καλή χημεία» μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, γεγονός που, όπως ανέφερε, συμβάλλει θετικά στην επίλυση των διμερών θεμάτων.

Παράλληλα, «εσωτερικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι «οι Ελληνορθόδοξοι Τούρκοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, γεγονός που μας υποχρεώνει να αναζητούμε τρόπους εντός του τουρκικού δικαιϊκού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους».
Ο κ. Μπαγκίς υποστήριξε δε πως «και η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε «αμοιβαιότητα» μεταξύ των δύο θεμάτων, αλλά σε «ταυτόχρονες δράσεις, για ένα κοινό πνεύμα καλής θέλησης».
«Εμείς από την πλευρά μας διαθέτουμε την καλή θέληση αλλά δεν έχουμε δει από τους γείτονες μας να επιδεικνύουν το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας «δίκαιης λύσης».
Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά ο Τούρκος αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη η ΕΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις της για τη χορήγηση βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους ώστε να εξέλθουν από τη απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει, ενώ επικαλέστηκε την περίπτωση της Ταϊβάν, ως παράδειγμα σύναψης εμπορικών δεσμών με μια χώρα που δεν οδηγεί στη διεθνή αναγνώρισή της.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ όταν δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της, ο Μπαγκίς ανέφερε πως «το γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ούτε για την ένταξη της Τουρκίας»!
«Αποτελεί μια πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χώρες, δύο πρόεδροι, δύο κοινοβούλια, δύο συστήματα, δύο διοικήσεις και το γεγονός ότι εμείς αναγνωρίζουμε το ένα, ενώ οι Έλληνες αναγνωρίζουν το άλλο δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά», τόνισε.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP