Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή της Τουρκίας για τον αγωγό Nabucco


Τη δέσμευση ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα υπογράψει τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, έδωσε η Τουρκία μέσω του αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγκίς.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγκίς δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ότι «πιστεύουμε πως η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανά μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

Πρόκειται για μια συμφωνία -για την οποία οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της Επιτροπής- για τους όρους μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Κασπίας, μέσω πέντε χωρών (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τουρκία).


Στην αποκαλούμενη «Σύνοδο Nabucco», η οποία έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου Μαΐου στην Πράγα, η Τουρκία είχε εκφράσει τη βούληση να υπογράψει τη σχετική διακρατική συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια, η ημερομηνία για την υπογραφή μετατέθηκε στις αρχές Ιουλίου και σήμερα πήρε νέα αναβολή.

Η επιφυλακτικότητα της Αγκυρας αφορά αφενός την επιθυμία της να διασφαλίσει την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο και να μην αρκεστεί απλά σε ρόλο διαμετακόμισης.

Αφετέρου, η τουρκική κυβέρνηση έχει «απειλήσει» ότι θα επανεξετάσει την υποστήριξή της σε αυτό το πρόγραμμα, λόγω της έλλειψης προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
ΝΕΑ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP