Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ρήξη ανάμεσα σε ΜΙΤ και ‘Ενοπλες Δυνάμεις Τουρκίας


Οριστική ρήξη ανάμεσα στην Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ (Milli Istihbarat Teskilati) και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται να δημιούργησε η δεύτερη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού της πρώτης. Πρόκειται για τον Κασίφ Κοζίνογλου, διευθυντή Ασιατικών Υποθέσεων, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο αμέσως μετά την επιστροφή του από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Κατηγορείται ότι συνομωτούσε κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν καθώς και ότι διεξήγαγε μια προσωπική έρευνα σε βάρος της οικογένεια του αρχηγού της ΜΙΤ και πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού Χακάν Φιντάν και του Ιμάμη Φετφουλάχ Γκιουλέν.

Μετά τον Αφέτ Γκιουνές τον περασμένο μήναο Κοζίνογλου είναι ο δευτερος ανώτερος αξιωματικός της ΜΙΤ που συλλαμβάνεται και απομακρύνεται από την υπηρεσία. Το κοινό χαρακτηριστικό και των δυο τους ήταν οι στενές σχέσεις τους με το εκάστοτε στρατιωτικό κατεστημένο, μιας και προέρχονταν από τις τάξεις του Στρατού. Ο Κοζίνογλου υπήρξε ταγματάρχης των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, που πολέμησαν του Κούρδους αντάρτες τη δεκαετία του 1990 πριν μετατραπεί σε ειδικό για θέματα Κεντρικής Ασίας. Ήταν γνωστός για την προσωπική σχέση του με τον ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, ενώ ένα διάστημα ήταν κι επικεφαλής της ομάδας των τούρκων εκπαιδευτών των Ουϊγούρων ανταρτών που μάχονταν στην επαρχία Ξικιάνγκ το Πεκίνο, ως ότου η Άγκυρα ήρθε σε συμφωνία με την Κίνα.
Πριν λίγους μήνες είχε κατγορηθει και καταδικαστεί από δικαστήριο για τις σχέσεις του με ορισμένους αρχηγούς της Τουρκικής μαφίας, αλλά μετά από έφεση που έκανα παρέμεινε στην υπηρεσία ως ότου υπάρξει τελεσίδικη απόφαση. Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι απομακρύνθηκε με κατηγορίες για «συμμετοχή σε οργάνωση με σκοπό την ανατροπή της κυβερνησης».
Με την απομακρυνής του θεωρείται ότι ο Φιντάν, ξεκαθαρίζει την ΜΙΤ από τα στοιχεία που πρόσκεινται στους Κεμαλικούς, προοθώντας νεώτερους αξιωματικούς που βρίσκονται πλησισέστερα στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν.

Δραγουμάνος

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP