Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Οικονομικά κίνητρα πίσω από τη στάση της Τουρκίας για τη Λιβύη βλέπει ο βελγικός Τύπος


Στους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθεί να τηρήσει ουδέτερη στάση όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη διερευνά η βελγική εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Για την Τουρκία, Λιβύη σημαίνει χρήματα», με υπέρτιτλο «Ο Ερντογάν σκέφτεται τα οικονομικά οφέλη της χώρας του» και υπότιτλο «Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός υπήρξε ο πρώτος που συμβούλεψε τον Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία στην Αίγυπτο, στην περίπτωση του Καντάφι τηρεί σιγή ιχθύος. Και αυτό διότι για την Τουρκία διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Λιβύη».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα που έχει η Τουρκία στην Λιβύη αποτιμώνται σε 30 δις δολάρια. Εξηγεί ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς την Λιβύη έφτασαν πέρυσι τα 2 δις ευρώ ενώ στην χώρα δραστηριοποιούνται 200 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, των οποίων τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν λεηλατηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τις στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, 30.000 Τούρκοι κέρδιζαν το ψωμί τους στην Λιβύη, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί τώρα να επιστρέψουν κακήν κακώς στην Τουρκία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα.

Κατά την εφημερίδα, ο μεγαλύτερος φόβος του Ερντογάν είναι μήπως - από τη στιγμή που φύγει από το προσκήνιο ο Καντάφι - οι τουρκικές εταιρείες χάσουν την προνομιακή πρόσβαση που είχαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Λιβύης. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Τώρα πια ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνεχίζει η εφημερίδα, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στη μικρή διάρκεια του πολέμου ώστε να επανέλθει το κλίμα σταθερότητας στην χώρα και οι τουρκικές εταιρείες να μπορέσουν να ανακτήσουν την δεσπόζουσα θέση τους στην τουρκική αγορά.

Η βελγική εφημερίδα δεν παραλείπει ωστόσο να τονίσει ότι η επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και απειλεί να αμαυρώσει την διεθνή εικόνα της Τουρκίας, στο βαθμό που έχει προκαλέσει την ενόχληση της Δύσης, η οποία βλέπει τον Τούρκο πρωθυπουργό να αντιστρατεύεται τα συμφέροντά της σε κάθε διεθνές θέμα που ανακύπτει, παρά το γεγονός ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι κάθε άλλο παρά συμπαθής στην τουρκική κοινή γνώμη εξαιτίας παλαιότερων δηλώσεών του για το Κουρδικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP