Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Φρίκη και απογοήτευση στην Άγκυρα.


Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα "φρίκη και απογοήτευση" για το πόρισμα ισραηλινής ερευνητικής επιτροπής το οποίο απαλλάσσει από τις ευθύνες την ισραηλινή κυβέρνηση και τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση κατά του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα.

 Η Τουρκία επίσης είπε ότι η έκθεση δικής της επιτροπής για το περιστατικό της 31ης Μαϊου, την οποία κατέθεσε τον Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Εθνη, διαπίστωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση και η "επίθεση κατά του ανθρωπιστικού στολίσκου" παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.



Η μουσουλμανική Τουρκία, η οποία στο παρελθόν υπήρξε σύμμαχος του εβραϊκού κράτους, έχει αξιώσει δημόσια συγγνώμη από το Ισραήλ για την επίθεση και αποζημίωση για τα θύματα, αλλά το Ισραήλ αρνείται να το πράξει.

 Εννέα τούρκοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των ισραηλινών κομάντος.



Η Επιτροπή Τιρκέλ, η έκθεση της οποίας θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη, αποδέχεται τον ναυτικό αποκλεισμό, αλλά καλεί το Ισραήλ να αναθεωρήσει τους τρόπους επιβολής κυρώσεων στους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα χωρίς να βλάπτονται οι πολίτες.



Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας ήταν αιτιολογημένος δεδομένης της απειλής από τη διακίνηση όπλων της Χαμάς και των προσπαθειών των ισραηλινών να διατηρήσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον απλό παλαιστινιακό λαό στην περιοχή.



"Ακόμη κι αν ο ναυτικός αποκλεισμός...θεωρείται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, άτομα ή ομάδες ατόμων δεν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να σπάνε τον αποκλεισμό", αποφαίνεται η 245 σελίδων έκθεση, αναφερόμενη στους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές πίσω από τον στολίσκο.

 Οι πεζοναύτες οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο Mavi Marmara από ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη, χρησιμοποίησαν ορθή τακτική και άνοιξαν πυρ μόνο όταν οι επιβάτες απείλησαν τη ζωή τους, αναφέρει η έκθεση.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP