Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 19.03.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman με τίτλο "Ενθουσιώδης εορτασμός στο Çanakkale" δημοσιεύει ότι χθες γιορτάστηκε με τελετές η 95η επέτειος του θριάμβου του Çanakkale. Στην είδηση αναφέρεται ότι θαλάσσια νίκη του Çanakkale αποτελεί το σημείο καμπής στην ιστορία η οποία γιορτάστηκε για 95η φορά και ως τελετή μνημοσύνης για τους μάρτυρες στρατιώτες. Οι τελετές διοργανώθηκαν στο Çanakkale, γενικότερα σε ολόκληρη την Τουρκία και στο εξωτερικό. Από την άλλη αναφέρεται ότι στις τελετές συμμετείχε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ότι ο Erdoğan άφησε γαρίφαλα στα μνημεία των μαρτύρων στρατιωτών και στη τελετή έκανε μια ομιλία. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία που προέβη έκανε αναφορά στο έπος του Çanakkale και επέκρινε τα Κοινοβούλια τα οποία ενέκριναν τα νομοσχέδια σχετικά με τους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του Erdoğan ως εξής : "Είμαστε ένα έθνος το οποίο ακολουθεί το πνεύμα του Çanakkale. Ο τουρκικός στρατός είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να χωρέσει στην ιστορία. Από την άλλη η ιστορία αυτής της χώρας είναι τόσο καθαρή, ιερή, τρανή, αληθινή, λαμπερή όπως τον ήλιο και μια ιστορία που δεν μπορεί να στρεβλωθεί από τα Κοινοβούλια". Ο Erdoğan σημείωσε τα εξής : " Κάποιες χώρες με ιμπεριαλιστικά αισθήματα προκάλεσαν το θάνατο πολλών ατόμων στο Çanakkale και σήμερα συνεχίζουν τις ανεύθυνες τους δηλώσεις, παίρνουν καταχρηστικές αποφάσεις οι οποίες αποτελούν δυσφήμηση εναντίον ενός έθνους για τα οποία πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη". Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Erdoğan τόνισε ότι στον τουρκικό πολιτισμό δεν υπάρχει σκοτωμούς και σφαγές αντίθετα υπάρχει αγάπη, ανεκτικότητα και αδελφοσύνη.

Εξάλλου στην εφημερίδα διαβάζουμε τις δηλώσεις που προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül στην μνημόσυνη τελετή για τους μάρτυρες στρατιώτες της 18ης Μαρτίου και στον εορτασμό της 95ης επετείου του θριάμβου του Çanakkale ότι η ναυμαχία του Çanakkale άλλαξε τη πορεία του κόσμου.

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία μας πληροφορεί για τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Abdullah Gül σχετικά με τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τους αβάσιμους αρμενικούς ισχυρισμούς. Ο κ. Gül σημείωσε τα εξής : "Συζητήσαμε αναλυτικά με τον Ομπάμα. Εμείς είπαμε τα όσα θέλαμε και δεν θα τα ξαναπώ".

Η Sabah δημοσιεύει ότι η διάσκεψη των αντιπροσώπων των χωρών μέλη του NABUCCO πραγματοποιήθηκε στην Ankara. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του διευθύνων σύμβουλου του σχεδίου Reinhard Mitschek ότι φέτος θα ξεκινήσουν οι εργασίες μηχανικού. Από την άλλη αναφέρονται οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız ότι το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Nabucco με κατεύθυνση Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία- Ουγγαρία και Αυστρία είναι ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας και υποστηρίζεται πολιτικά. Τέλος ο υπουργός τόνισε ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν πολιτικά το σχέδιο.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Cumhuriyet και μας πληροφορεί σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Αμερικής λόγω των εποικισμών του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κρίση μεταξύ της Αμερικής και του Ισραήλ. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του Ομπάμα που προέβη σε τηλεοπτικό κανάλι ότι οι δυο πλευρές πρέπει να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους η συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας. Τέλος ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP