Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Μία καταστροφή που τελικά δεν έγινε


Τυχεροί στάθηκαν οι 5000 κάτοικοι του χωριού Eceabat όταν το υπό σημαία Αγίου Βικέντιου φορτηγό πλοίο M/V Lady Juliet εμβόλισε τον κυματοθραύστη του παραθαλάσσιου χωριού (για την ακρίβεια εισχώρησε κατά 6 μέτρα στον κυματοθραυστη) στα στενά των Δαρδανελλίων μετά από λανθασμένο χειρισμό.

Το πλοίο θεωρητικά σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα μετέφερε 6.900 τόνους Νιτρική Αμμωνία. Τελικά όμως όπως αποδείχτηκε μετά την πρόσκρουση, το πλοίο μετέφερε 152 τόνους εκρηκτικής ύλης για την κατασκευή κεφαλών ρουκετών και 24,6 τόνους εκρηκτικής ύλης για κατασκευή βομβών.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ουκρανία και προορισμός του ήταν την Αλγερία. Το πλοίο διέσχισε τα στενά του Βοσπόρου χωρίς να γνωρίζουν οι αρχές το ακριβές φορτίο το οποίο μετέφερε. Κατά τη διάρκεια δε της πορείας του στα στενά των Δαρδανελίων δεν υπήρχε πάνω στο πλοίο ο πιλότος που θα έπρεπε να το καθοδηγεί.

Τελικά το πλοίο αποκολλήθηκε αργά το βράδυ της 18 Δεκεμβρίου με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το επίπεδο ασφαλείας των πλοίων που διασχίζουν ένα από τα πιο πολυσύχναστα περάσματα στον κόσμο. Πως γίνεται σε μία χώρα που φημίζεται για τα αυστηρά μέτρα προστασίας να επιτρέπεται σε ένα πλοίο που διασχίζει μία περιοχή που κατοικούν 12 εκατ. άνθρωποι να μεταφέρει παράνομα τέτοιο «εκρηκτικό» φορτίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  30 Δεκεμβρίου 2009 στις 4:12 π.μ.  

To arthro simvadizei upopta me ta sumferonta tis tourkias....PROSOHI ti antigrafeis aderfe.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP