ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του δήμου του Σίδνεϊ να αναγείρει μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας σε βάρος των Ασσυρίων. Όπως αναφέρει ο αυστραλιανός Τύπος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι παρακολουθεί με απογοήτευση τις ενέργειες του συγκεκριμένου δήμου «που στηρίζονται στη διαστρέβλωση των ιστορικών στοιχείων» και σημειώνει πως μια τέτοια ενέργεια θα διαταράξει τις αρμονικές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας.
«Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή και ζητούμε την ανάκλησή της» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Καμπέρα Ογκούζ Οζγκέ δήλωσε στην εφημερίδα «The Australian» (Δι Οστράλιαν) πως η τουρκική πρεσβεία εξετάζει να προσφύγει ακόμα και στην αυστραλιανή δικαιοσύνη για να εμποδίσει την ανέγερση του μνημείου. Την ίδια στιγμή, όπως γράφει η ελληνική ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», η κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με τους Ασσυρίους της Αυστραλίας. Αφορμή της ανοιχτής ρήξης είναι η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ κατά της ανέγερσης μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της γενοκτονίας των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Ο επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας παρενέβη προ ημερών στις εργασίες του Δήμου Fairfield (Φέρφιλντ) της Νέας Νότιας Ουαλίας, με στόχο την αποτροπή της υλοποίησης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να επιτρέψει την ανέγερση μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της γενοκτονίας των Ασσυρίων. Πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο του Fairfield -προαστίου του Σίδνεϊ- ενέκρινε ομόφωνα την ανέγερση μνημείου στο πάρκο Bonnyrigg (Μπόνιριγκ) αφιερωμένου στις εκατοντάδες χιλιάδες Ασσυρίους που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους ή πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη μετακίνησή τους από μία περιοχή της Τουρκίας σε άλλη, κατά την περίοδο 1914-1920, δηλαδή την περίοδο της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων. Η απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, και της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος (εκλογική περιφέρεια Φάουλερ της Νέας Νότιας Ουαλίας) Τζούλια Ίργουιν. Στην αγόρευσή της στην κοινοπολιτειακή Βουλή (23/11/2009), η κα Julia Irwin ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για την ανέγερση του μνημείου έχει προκαλέσει, αθέλητα, τον διχασμό των κατοίκων της περιοχής». Η κ. Irwin εξήγησε, ότι ο Δήμος Fairfield είναι ένας πολυφυλετικός, πολυπολιτισμικός Δήμος και πρόσθεσε: «Ουδείς έχει το μονοπώλιο των γενοκτονιών ή της συστηματικής δίωξης. Δυστυχώς, παρατηρούμε τη διάπραξη γενοκτονιών σε διάφορες περιοχές της υφηλίου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αδυνατώ να στηρίξω την ανέγερση του προτεινόμενου μνημείου. Οι Ασσύριοι οφείλουν να είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους, αλλά το προτεινόμενο μνημείο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» είπε. Στις πιέσεις από την τουρκική κυβέρνηση αποδίδεται εξάλλου η πρωτόγνωρη παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικού στις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου Fairfield.
Σε αυστηρή επιστολή του προς τον δήμαρχο Fairfield, Nick Lalich, ο υπουργός Εξωτερικών γράφει: «Σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία, η κατασκευή ή μη του μνημείου είναι υπόθεση του δημοτικού συμβουλίου Fairfield. Όμως, οφείλω να σας υποδείξω, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η κατασκευή τέτοιου μνημείου θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη σχέση της Αυστραλίας με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, ζητώ να μην ανεγερθεί το προτεινόμενο μνημείο». Στη συνέχεια της επιστολής, ο υπουργός ζητά την καθυστέρησης της ψηφοφορίας, επί της πρότασης για την ανέγερση του μνημείου, ώστε να δοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών χρόνος να ενημερώσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Το δημοτικό συμβούλιο αγνόησε την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών και στις 15 Δεκεμβρίου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για ανέγερση του μνημείου, που είχε καταθέσει ο Ασσύριος δημοτικός σύμβουλος, Anwar Khoshaba. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Αυστραλών-Ασσυρίων, Jacob Haweil, απέρριψε τις υποδείξεις του υπουργού Εξωτερικών θεωρώντας «υποχρέωση» της Αυστραλίας να καταδικάζει εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου