Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Ανακύπτουν αμφιβολίες σχετικά με την χρηματοδότηση του αγωγού Nabucco στο τουρκικό κοινοβούλιο


Τόσο η κυβέρνηση όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης στο τουρκικό Κοινοβούλιο έχoυν προφανώς επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που απαιτείται για το έργο του αγωγού Nabucco, που θα μεταφέρει της Κασπίας τα αποθέματα φυσικού αερίου στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως μια πρόσφατη έκθεση έδειξε.

Η έκθεση, που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, προτού συμφωνήσει ομόφωνα να υποβάλει τη συμφωνία Nabucco στο Κοινοβούλιο για κύρωση, εξέδωσε μια προειδοποίηση για "το γεγονός ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τις χώρες εκείνες που θα παρέχει οικονομική υποστήριξη για το σχέδιο ενέχει σοβαρό κινδύνου. "


Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του έργου εξαρτάται κατά κύριο λόγο για τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν. "Η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν θα διαδραματίσει βασικό ρόλο [στο σχέδιο Nabucco]," ανέφερε η έκθεση.

Κατά τις εργασίες της επιτροπής, ο υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız υποστήριξε ότι είναι αρκετά αισιόδοξος για το ενδεχόμενο ότι η Τουρκία θα έρθει σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων.

Το "Μπακού μπορεί να προσφέρει 7 με 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nabucco», ποσοτητα ικανή για την εκκίνηση της κατασκευής του αγωγού. "Θέλω να πω με 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μπορούμε να ξεκινήσουμε το έργο? Οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν," πρόσθεσε ο Yıldız .

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν είναι τεταμένες τις τελευταίες ημέρες, λόγω των προσπαθειών εξομάλυνσης της Τουρκίας με τον μακροχρόνια χρόνο εχθρό την Αρμενία. Τουρκία και την Αρμενία υπέγραψε τα πρωτόκολλα για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγοντας το δρόμο για το άνοιγμα των συνόρων.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει αντιταχθεί σθεναρά στην κίνηση, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην επικύρωση αυτών των πρωτοκόλλων αν δεν επιστραφούν τα κατεχόμενα εδάφη (Ναγκόρνο Καραμπάχ ) και αν δεν επιστρέψουν οι Αζέροι.

Η έκθεση της επιτροπής αναγνώρισε, ωστόσο, οτι με την χρήση του φυσικού
αερίου οι καταναλώτριες χώρες έχουν επιτύχει να βρίσκονται σε σχετικά πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις χώρες παραγωγής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επεσήμανε η δυναμική της βιομηχανίας φυσικού αερίου μπορεί να παράσχει νέους πόρους για τη χρηματοδότηση του έργου.

Οι βουλευτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία του για τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για Ναμπούκο. Ο Πούτιν δήλωσε το έργο έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και περαιτέρω με την Ιταλία και την Αυστρία. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας διαφώνησε, ωστόσο, λέγοντας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι αγωγοί θα αλληλοσυμπληρώνονται. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει σχέδια που θα της επιτρέψει να συνεργαστεί τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο Yıldız υποστήριξε επίσης ότι η υλοποίηση του Ναμπούκο μπορεί να διαρκέσει οκτώ έως 10 ετών, αλλά τόνισε ότι θα γίνει τελικά. "Είδαμε παρόμοιες ανησυχίες με την BTC [Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν] αγωγού. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μια οφθαλμαπάτη. Αλλά είμαστε σε πολύ θετικό στάδιο τώρα », είπε. Ο αγωγός BTC Αζερμπαϊτζάν μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα προς τη Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση λέει ο αγωγός Nabucco θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης στην Τουρκία, όπως τα δύο τρίτα των 3.300-χιλιομέτρων βίου αγωγός θα κατασκευαστεί στην Τουρκία. Η Άγκυρα βλέπει επίσης θετικά το έργο της κατασκευής του αγωγού και την ενίσχυση της προσφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Zaman

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/nabucco.html#ixzz0ZyjERca7

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP