Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα αφήσουν το μέλλον του Κιρκούκ μόνο στο λαό που ζει εκεί σημειώνοντας, "όλοι οι Ιρακινοί έχουν δικαίωμα στο Κιρκούκ".

Ο Erdoğan μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιρακινού Εθνικού Κοινοβουλίου, απάντησε στις ερωτήσεις των κοινοβουλευτών.

Το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν το "δημοκρατικό άνοιγμα".

"Το άνοιγμα δεν είναι ένα βήμα προς τους Τούρκους υπηκόους κουρδικής καταγωγής αδερφούς μας, στην πρώτη φάση είναι ένα βήμα έναντι της τρομοκρατίας", είπε και συνέχισε:

"Ως ένας αδερφός σας θα πρέπει να σας πω τα εξής: Το Κιρκούκ είναι ένα εσωτερικό σας πρόβλημα. Άλλωστε θα έπρεπε να λύσετε και αυτό το πρόβλημα μέχρι σήμερα. Αλλά υπάρχουν τέτοια προβλήματα που μεσολαβούν τα αδέλφια και βοηθάνε στο να επιλυθούν".

Ο Erdoğan προειδοποίησε τους Ιρακινούς και για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

"Εάν το Κιρκούκ παραμείνει μόνο στα χέρια του λαού που ζει εκεί, τότε αύριο μπορεί να αντιμετωπίσετε και άλλα προβλήματα. Που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε μεγαλύτερο τίμημα. Εμείς αυτό το προβλέπουμε ήδη από σήμερα" σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Erdoğan αντέδρασε σε έναν βουλευτή που επέκρινε την «Εντολή» που εξουσιοδοτεί τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για διασυνοριακή επιχείρηση των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, λέγοντας:

"Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη συγκατάθεση με την κεντρική διοίκηση του Ιράκ. Δεν πρέπει και εσείς να δώσετε άδεια όταν κάποιοι περνάνε από το Ιράκ στη χώρα μου και πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στα χωριά μου... Πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Erdoğan και 9 υπουργών στη Βαγδάτη, υπογράφηκαν 48 συμφωνίες μετά το κοινό υπουργικό συμβούλιο...

Κάποιες από τις συμφωνίες είναι τα εξής: ανανέωση του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Yumurtalık, ενέργεια, άνοιγμα καινούριων συνοριακών περασμάτων, ανάπτυξη του εμπορίου και χρήση των πηγών νερού.

Επιπλέον υπογράφηκε συμφωνία ασφαλείας που περιλαμβάνει τον αγώνα κατά της δράσης των Κούρδων αγωνιστών του ΡΚΚ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP