Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ενώνει Ευρωπαίους κατά της Τουρκίας ο Πάπας


Ο Ποντίφικας είναι ενήμερος για τη βεβήλωση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα. Διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα μεσολαβήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία. Ο Πάπας Βενέδικτος είναι γνώστης του απύθμενου θράσους των Τούρκων. Ως εκ τούτου, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, όπως τουλάχιστον αποδείχτηκε από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, για την απαράδεκτη και προκλητική στάση των Τούρκων να επιβάλλουν χαράτσι στους προσκυνητές του κατεχόμενού μας Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες από το Βατικανό ο Μακαριότατος, ο Πάπας Βενέδικτος είναι ενήμερος και για την όλη κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα σε σχέση με τη βεβήλωση των ορθόδοξων εκκλησιαστικών μας μνημείων. Κατά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Ποντίφικα στην Αγία Έδρα στο Βατικανό, ο τελευταίος έδωσε τις διαβεβαιώσεις στον Αρχιεπίσκοπο ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, αλλά και για το θέμα που προέκυψε με την επιβολή εισιτηρίου από τις κατοχικές δυνάμεις στους προσκυνητές που μεταβαίνουν στον Απόστολο Ανδρέα.

Κατά τις επαφές του, ο Μακαριότατος έλαβε, επίσης, διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει συντονισμός και σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ των αντιπροσώπων του Βατικανού και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Εντυπωσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Όπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, «είναι πεποίθησή μου ότι η πίεση προς την πλευρά της Άγκυρας μπορεί να ασκηθεί μόνο μέσω της ΕΕ». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε συνάντηση σαράντα λεπτών με τον Πάπα Βενέδικτο, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε και σε γεύμα εργασίας. «Τον παρακάλεσα να συντονίσει τους μεγάλους της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, όλοι αυτοί είναι Καθολικοί, είναι δικοί του άνθρωποι, ούτως ώστε να απευθυνθούν προς την Τουρκία για να σταματήσει η καταστροφή των χριστιανικών μας μνημείων στην υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου· τα μνημεία μας το ένα μετά το άλλο καταρρέουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως εντυπωσιάστηκε γιατί ο Πάπας γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια όλη την κατάσταση στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν επιπλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, μετά και τις εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία και αλλού, με τον Αρχιεπίσκοπο να εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να ενώσουν δυνάμεις Ορθόδοξοι και Καθολικοί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο Μακαριότατος σημείωσε επιπλέον ότι με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησε τα θέματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία της Κύπρου και σε γεύμα εργασίας.

«Ο Πάπας γνώριζε με πάσα λεπτομέρεια και την κατάσταση στον Απόστολο Ανδρέα με τα προσχήματα για μη συντήρηση του Μοναστηριού, αλλά και για την επιβολή εισιτηρίου. Το θετικό είναι ότι όλα αυτά τα γνώριζε, λόγω ίσως και των διαβημάτων μας, μετά την απαγόρευση της λειτουργίας τα Χριστούγεννα. Είναι σίγουρα αντίθετος με αυτές τις ενέργειες και υποσχέθηκε ότι θα συντονίσει τους Ευρωπαίους για να ασκηθούν πιέσεις στους Τούρκους, ώστε να αρχίσουν συντήρηση των μνημείων μας και να μάθουν να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Μόνο η… Ε.Ε μπορεί

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση επίσης με τον Καρδινάλιο Μπερτόνε, Πρωθυπουργό του Βατικανού, με τον οποίο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. «Του εξήγησα με πάσα λεπτομέρεια τις καταστάσεις στην Κύπρο, και πώς μπορεί να ενεργήσει, διότι αυτός χειρίζεται όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Αγίας Έδρας και αυτός δίνει εντολές στους Νούντσιους (διαπεπιστευμένοι αντιπρόσωποι του Πάπα προς στις κυβερνήσεις ξένων χωρών)», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Και πρόσθεσε: «Τον παρακάλεσα να δώσει εντολή στον αντιπρόσωπο που είναι στις Βρυξέλλες, να συνεργάζεται με τον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας εκεί και να απευθύνονται προς την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα σώματα, για να έχουμε έναν συντονισμό των δυνάμεών μας, γιατί πιστεύω ότι η πίεση για την Τουρκία μπορεί να προέλθει μόνο από την ΕΕ».

Οι επαφές του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, άρχισαν το πρωί με συνάντηση με τον Καρδινάλιο Κοκ, Πρόεδρο του Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών και Επικεφαλής του διαλόγου Ορθοδόξων- Ρωμαιοκαθολικών, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες. Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο την Τετάρτη.

http://www.sigmalive.com/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP