Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι "ηγεμονικές" τάσεις της Τουρκίας προβληματίζουν την Αθήνα


Η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως η περιφερειακή δύναμη που με αφορμή τη κρίση στη Λιβύη θα της ανατεθούν από το ΝΑΤΟ, ευρύτατες αρμοδιότητες, ακόμη και σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο FIR Αθηνών, προβληματίζει την ελληνική πλευρά που ωστόσο φέρεται έτοιμη να αντιδράσει σε κάθε "ανατολίτικη πονηριά" των γειτόνων.

Ο ΥΕΘΑ, ενημερώνει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Λιβύης και είναι παρήγορο ότι φαίνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και ο ΛΑΟΣ, έχουν μία κοινή γραμμή τουλάχιστον σ΄ ότι αφορά στο επίπεδο της στρατιωτικής μας εμπλοκής. Τα κόμματα της Αριστεράς θα προτιμούσαν να μην υπήρχε καμμία απολύτως εμπλοκή, ούτε καν η παροχή διευκολύνσεων.

Σ΄ ότι αφορά στη Τουρκία, είναι εμφανές ότι προσπαθεί μέσω της συμμετοχής της στην επιχείρηση να κάνει επίδειξη των ηγεμονικών της τάσεων. Οι προθέσεις της ήταν αναμενόμενες και γι΄ αυτό πριν ακόμη οριστικοποιηθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση της Λιβύης η ηγεσία του ΥΕΘΑ είχε επισημάνει ότι η διάθεση της φρεγάτας, των ελικοπτέρων και του ιπτάμενου ραντάρ :

"υπακούουν σε μια συμμαχική και διεθνή λογική. Ξεκινούν, όμως, από μία εθνική λογική. Δηλαδή, το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης επιχειρεί εντός περιοχής που θεωρούμε ότι είναι περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη δική μας αντίληψη περί του πώς λειτουργεί το FIR Αθηνών και ως οριοθέτηση του χώρου ευθύνης για έρευνα και διάσωση.

Επίσης, το ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ παρέχει εικόνα και στο CAOC της Λάρισας. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ενεργός του συμμετοχή σε όσες δραστηριότητες αυτό είναι εφικτό, του CAOC της Λάρισας. Και με το ίδιο κριτήριο θέτουμε και τους όρους στην παροχή διευκολύνσεων. Δηλαδή, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο θέλει να εγκατασταθεί σε περιοχή του FIR Αθηνών, διότι αυτό συνδέεται με την υποβολή σχεδίων πτήσεως και συνδέεται επίσης και με τη διεξαγωγή τυχόν επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης", είχε επισημάνει ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_6702.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP