Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η εισαγόμενη εγκληματικότητα στη Θράκη χτυπάει κόκκινο


Κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών το φαινόμενο της αύξησης της εγκληματικότητας που είχε παγιωθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, εξαπλώθηκε και στην επαρχία. Και δεν πρόκειται για τις γνωστές "συμμορίες" που περιδιαβαίνουν τη χώρα εξαπατώντας (συνήθως) ανθρώπους τρίτης ηλικίας, ούτε πρόκειται για μία απλή αύξηση κλοπών λόγω της αυξανόμενης ανέχειας...

Δυστυχώς, το φαινόμενο της ακραίας εγκληματικότητας είναι εισαγόμενο και η κύρια αιτία του βρίσκεται στο άνοιγμα των Ελληνικών συνόρων σε ανθρώπους άγνωστης ταυτότητας και αγνώστου παρελθόντος... Οι κύριοι "πυλώνες" του κακού είναι δύο. Και αξίζει να αναλυθούν, αφού παρουσιάζουν ταυτόχρονη άνοδο στην εγκληματική δραστηριότητα. Και αυτή η άνοδος δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική...

Η πρώτη κατηγορία των δραστών εγκληματικών πράξεων έχει σχέση - προέλευση με τα βόρεια σύνορα της χώρας. Συγκεκριμένα, για την περιοχή της Θράκης, το έγκλημα άρχισε να γιγαντώνεται από τις πρώτες ημέρες της ελεύθερης εισόδου - μετακίνησης Βουλγάρων στην Ελλάδα. Είτε με την μορφή εργατών σε αγροτικές καλλιέργειες, είτε με την μορφή ημερήσιου "τουρισμού", σημειώθηκε μία τεράστια αύξηση Βουλγάρων που περιέρχονταν (και συνεχίζει να μετακινείται) απρόσκοπτα.

Στην αρχή, η γυναικεία πορνεία (που συνήθως "ικανοποιούσε ανάγκες" καταπιεσμένων σεξουαλικά μουσουλμάνων), αργότερα λαθροεπιχειρηματίες που συμμετείχαν σε τοπικές λαϊκές αγορές και σήμερα απλώς περιφερόμενοι (σε μικρές ομάδες) ιδιώτες, αποτέλεσαν μία σειρά από "κύματα" Βουλγάρων που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Από το δεύτερο "κύμα" παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση περιστατικών κλοπών, κυρίως κατοικιών, σε χωριά της Θράκης. Όταν όμως, το τρίτο κύμα των εισερχομένων Βούλγαρων έκανε αισθητή την παρουσία του, τότε η εγκληματικότητα αυξήθηκε απότομα και το φαινόμενο των κλοπών έγινε σχεδόν καθημερινότητα στα χωριά, ενώ μετακινήθηκε και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα - πρωτεύουσες των νομών της Θράκης. Μάλιστα, οι κλοπές γίνονται σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία οι ένοικοι των κατοικιών βρίσκονται σε κάποιο γειτονικό - διπλανό σπίτι είτε και στην αυλή του σπιτιού τους, όταν οι επιτήδειοι και πολύ καλά οργανωμένοι κλέφτες αδειάζουν (κυριολεκτικά) από οτιδήποτε μπορεί να μεταφερθεί το σπίτι-στόχο.

Ο δεύτερος "πυλώνας" της εγκληματικότητας στην ακριτική Θράκη, εστιάζεται από την περίοδο του δεύτερου κύματος έλευσης παλιννοστούντων από τη Σοβιετική Ένωση (περίπου από το 1994 και μετά). Πέρα από τις όποιες αμφιβολίες Ελληνικής - Ποντιακής καταγωγής μεγάλου μέρους των παλιννοστούντων, υπήρχε και ένα ζήτημα ικανού ελέγχου για πιθανό εγκληματικό παρελθόν των εισερχομένων στην Ελλάδα. Επειδή στον συγκεκριμένο τομέα ασφάλειας δεν υπήρξε καμία απολύτως κινητικότητας από την πλευρά της πολιτείας, σήμερα η Θράκη "απολαμβάνει" μία ιδιότυπη εγκληματικότητα, συνήθως οργανωμένων συμμοριών που δρουν με ιεραρχία και σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ένοπλες συμμορίες που παίζουν τον ρόλο του "προστάτη" μικρότερων σε δράση κακοποιών (ιδίας καταγωγής).

Έτσι, σήμερα στην πόλη της Ξάνθης υπάρχει περιοχή στην οποία η Αστυνομία δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή έχει μετατραπεί σε γκέτο, αν και χτίσθηκε με έξοδα του Ελληνικού Κράτους προκειμένου να φιλοξενήσει παλιννοστούντες. Σημειώνεται, μάλιστα, πως πριν από μερικά χρόνια υπήρξε νυχτερινή καταδίωξη από την αστυνομία, η οποία "δέχτηκε" (πρωτοφανής περίπτωση) σε κατοικημένη περιοχη ρίψη χειροβομβίδας από το καταδιωκόμενο όχημα!!! Ευτυχώς, η χειροβομβίδα δεν εξερράγη...!

Σήμερα, λοιπόν, οι πόλεις της Θράκης και ιδιαίτερα η ύπαιθρος (χωριά) έχουν καταστεί χώροι τους οποίους λυμαίνεται το οργανωμένο εισαγόμενο έγκλημα, κατατρομοκρατώντας τους Έλληνες πολίτες της περιοχής... Πολλοί κάτοικοι χωριών έχουν προβεί στην πρόσληψη εταιρειών φύλαξης (security), αλλά δεν έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα, επιφέροντας την ανάσυρση ακραίων σκέψεων που αφορούν την αυτοπροστασία των πολιτών από τους αδίστακτους εγκληματίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φροντίζουν να αγοράσουν κυνηγετικά όπλα, ενώ οι ουκ ολίγοι από τους ήδη κατέχοντες κυνηγετικού εξοπλισμού δηλώνουν πως δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά εκείνων που τους καταληστεύουν, χωρίς να συλλαμβάνονται ποτέ. Τελευταία, η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης μπόρεσε και συνέλαβε μία "σπείρα" κακοποιών, αλλά αυτό αποτελεί -δυστυχώς- σταγόνα στον ωκεανό του εγκλήματος που λυμαίνεται την Θράκη.

Η πολιτεία, ωσεί παρούσα, και στην πραγματικότητα πλήρως απούσα, αδυνατεί να παρέμβει, είτε λόγω της ιδιαίτερης κρίσιμης χρονικής περιόδου που περνά η χώρα, είτε επειδή οι πολιτικοί δεν επιθυμούν κάποια σύγκρουση με μερίδα παλιννοστούντων ψηφοφόρων.

Τέλος, να σημειώσουμε πως είναι πάρα πολλοί οι παλιννοστούντες που είναι έντιμοι οικογενειάρχες, μετέχουν των κοινωνικών δράσεων και αφομοιώνονται (με πολύ αργούς ρυθμούς οι περισσότεροι από αυτούς) στην τοπική κοινωνία. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν σιωπηλοί, αφού καθίστανται τα πρώτα θύματα της επιβαλλόμενης τρομοκρατίας του εγκλήματος που επιβάλει "ομερτά" σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε.

Η Ελλάδα τελειώνει στη Θράκη, αλλά ταυτόχρονα κατορθώνει σήμερα και "να τελειώνει την Θράκη". Και αυτό γίνεται κατορθωτό μέσω ΚΑΙ της εγκληματικότητας που πριν 20 χρόνια βρισκόταν σχεδόν σε μηδενικό σημείο.

Κωνσταντίνος

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_1405.html

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP