Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Τουρκο/κή Εφημερίδα : Την δημιουργία Ισραηλινής βάσης στην Κύπρο φέρεται να πρότεινε ο Χριστόφιας



Την δημιουργία Ισραηλινής στρατιωτικής βάσης φέρεται να ζήτησε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βολκάν. Όπως γράφει ο αρθρογράφος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Μπιρόλ Ερτάν κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Κύπριου πρόεδρου στο Ισραήλ συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στο νησί.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου η πληροφορία δημιούργησε αίσθηση στην Βρετανία η οποία ως γνωστό διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στο νησί και μία βάση ραντάρ. Εάν η είδηση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας ευσταθή, η βάση για την οποία γίνεται λόγος κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά την αεροπορική βάση της Πάφου και όχι την κατασκευή μίας νέας βάσης ειδικά για τους Ισραηλινούς.

Ένα δεύτερο δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας αποτυπώνει τη μορφή των αντιδράσεων της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με τις έρευνες που πρόκειται να πραγματοποιήσει η κυπριακή Δημοκρατία για τον εντοπισμό ενεργειακών πόρων εντός της ΑΟΖ της.

Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιχειρήσει μία νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο ή στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, αλλά θα στείλει σκάφος του πολεμικού της ναυτικού να πλέει μαζί με στο σκάφος που θα κάνει έρευνες για λογαριασμό της κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθώντας τις εργασίες.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η πραγματοποίηση των ερευνών θα δημιουργήσει προβλήματα στις διμερείς συνομιλίες ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα θα ήταν καλύτερο να αποφεύγονται προκλητικές κινήσεις (παιγνίδια με τη φωτιά όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), μέχρι επίτευξης της λύσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP