Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία προμηθεύτηκε 500 JDAM από τις Ηνωμένες Πολιτείες


Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια ανασκόπηση του σουηδικού ινστιτούτου SIPRI, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά 500 κιτ JDAM, κατά το χρονικό διάστημα 2007 έως 2009. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα κιτ για τις βόμβες τύπου Mk-84, βάρους 1000 κιλών. Τα JDAM (Joint Direct Attack Munition) είναι ένα κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει μη κατευθυνόμενες βόμβες, ή "χαζές βόμβες" σε παντός καιρού "έξυπνα" πυρομαχικά.

Οι βόμβες που είναι εξοπλισμένες με JDAM καθοδηγούνται από ένα ολοκληρωμένο αδρανειακό σύστημα πλοήγηγησης σε συνδυασμό με το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS), δίνοντάς τους μια εμβέλεια μέχρι 15 ναυτικά μίλια (28 χλμ).

H Τουρκία κατασκευάζει και εγχώρια τα δικά της κιτ, τύπου HGK (Hassas Gudum Kiti), για τα οποία έχει αναφερθεί επίσημα ότι εξοπλίζουν τα τουρκικά F-4E Phantom II.

Οι βόμβες JDAM της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των μεγάλου βεληνεκούς όπλων ακριβείας (Popeye, SLAM-ER, JSOW, Harpy), συνιστούν μια κρίσιμη απειλή για τα ελληνικά αντιεροπορικά συστήματα και για τους κομβικούς σταθμούς του συστήματος C4I. Η συγκεκριμένη προμήθεια βελτιστοποιεί για πρώτη φορά τη συνολική απειλή μιας μαζικής επίθεσης για την εξουδετέρωση της ελληνικής αεράμυνας.

Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αεροπορία και το Ναυτικό, εξ ου και το «από κοινού» στο JDAM. Το σύστημα έχει πλέον και την ικανότητα της καθοδήγησης με λέιζερ.

Η πρώτη πολεμική χρήση της βόμβας JDAM αναφέρεται στο θέατρο του Κοσσόβου το 1999 – 652 βόμβες συνολικά, το 2003 στο Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε τρεις βδομάδες 6.500 JDAM, ενώ στο Αφγανιστάν ήδη από το 2002 έχει αναφερθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.000 JDAM.

http://www.fox2magazine.net/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP