Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ελεύθεροι εννέα Τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Εργκένεκον


Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την Τετάρτη την αποφυλάκιση εννέα αξιωματικών του τουρκικού στρατού -μεταξύ των οποίων τέσσερις ανώτατοι στρατιωτικοί- που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι εννέα αξιωματικοί (οι τρεις εν αποστρατεία) κρατήθηκαν μαζί με άλλους 70 αξιωματικούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, έπειτα από μαζικές εφόδους και συλλήψεις της αστυνομίας που κλιμάκωσαν περαιτέρω την ένταση μεταξύ της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες είναι ένας αρχιπλοίαρχος, ένας αντιστράτηγος, ένας υποναύαρχος και ένας αντιναύαρχος, οι τελευταίοι δύο εν αποστρατεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk.

Εικοσιτέσσερα άτομα παραμένουν κρατούμενα σε σχέση με την υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα», όπως μετέδωσε παράλληλα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι εισαγγελείς ερευνούν κατηγορίες βάσει των οποίων οι ύποπτοι είχαν στόχο να ρίξουν βόμβες σε ιστορικό τζαμί, να καταρρίψουν ένα μαχητικό τζετ και να κατηγορήσουν γι' αυτό την Ελλάδα και να συλλάβουν εκατοντάδες πολίτες για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή με τελικό στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο στρατός αρνήθηκε ότι σχεδιαζόταν μια τέτοια συνωμοσία, τονίζοντας ότι η υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα» αποτελεί μέρος ενός σεναρίου πολεμικών παιχνιδιών που χρησιμοποιείται στα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP