Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τουρκικός Τύπος 31.03.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Milliyet η οποία μας ενημερώνει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσουν εργασίες για την εφαρμογή της μακροπρόθεσμης θεώρησης διαβατηρίου για Τούρκους επιχειρηματίες, φοιτητές και καλλιτέχνες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνοδευόμενη από μια αποστολή επιχειρηματιών, συμμετείχε στο Τουρκο-γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χτες στο παλάτι Çırağan στην İstanbul. Ο πρωθυπουργός Erdoğan, προχθές από την Ankara δήλωσε πως αναμένουν την άρση της ταξιδιωτικής θεώρησης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ενώ η Μέρκελ του απάντησε με τις εξής δηλώσεις:

"Να συνεργαστούμε μαζί για το θέμα αυτό και να αναπτύξουμε μια μέθοδο".

Στο χτεσινό επιχειρηματικό φόρουμ η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι μπορούν να παρατείνουν μόνο για επιχειρηματίες, φοιτητές και καλλιτέχνες τη διάρκεια της ταξιδιωτικής θεώρησης μακράς διαρκείας.

Η κα Μέρκελ αφού τόνισε ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την άρση της θεώρησης, πρόσθεσε τα εξής:

"Με την πρόοδο των εργασιών, κυρίως οι Τούρκοι επιχειρηματίες, φοιτητές και καλλιτέχνες μπορούν να κατέχουν μακροπρόθεσμη θεώρηση διαβατηρίου. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας".

Περνάμε στην εφημερίδα Sabah όπου διαβάζουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ Egemen Bağış, επέκρινε με σκληρή γλώσσα τη Γαλλία και τη Γερμανία που από την μια πιέζουν για περικοπή των δημοσίων δαπανών την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, ενώ από την άλλη την εξοπλίζουν με αμυντικό υλικό.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην «New York Times», ο Bağış ανέφερε ότι σε περίπτωση που η ελληνική διοίκηση περικόψει ή παγώσει τις αμυντικές δαπάνες τότε θα ανταποκριθεί και η Τουρκία σ' αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Αθήνα ανταγωνίζεται την Ankara στο θέμα εξοπλισμού και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα. "Οι χώρες που θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική διοίκηση η οποία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, προσπαθούν ταυτόχρονα να πουλήσουν όπλα.

Τέλος η Star μας πληροφορεί ότι πραγματοποιήθηκε το πείραμα στον ισχυρότερο επιταχυντή του κόσμου «Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC)» με στόχο να λύσει τα μυστήρια του σύμπαντος. Οι ειδικοί του Ερευνητικού κέντρου CERN γιόρτασαν τις επιτυχίες τους και χαρακτήρισαν ως «αρχή μιας νέας εποχής» τις συγκρούσεις των πρωτονίων με ταχύτητα σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, παρά τις αντιδράσεις μερικών επιστημόνων η Μεγάλη έκρηξη (Big Bang, Μπιγκ Μπανγκ) που θεωρείται ως πείραμα του αιώνα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στην Ελβετία.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP