Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τουρκία: Σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί για την υπόθεση «Βαριοπούλα»


Σε διαθεσιμότητα έθεσε η τουρκική κυβέρνηση τρεις στρατηγούς ύποπτους για ανάμιξη σε συνωμοσία το 2003, μια απόφαση που αποτελεί, σύμφωνα με τον Τύπο, ένα νέο επεισόδιο στην αναμέτρηση ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία. Είναι η πρώτη φορά στην Τουρκία που η πολιτική εξουσία θέτει σε διαθεσιμότητα στρατηγούς.

Οι τρεις αξιωματικοί, δύο στρατηγοί της Χωροφυλακής και ένας ναύαρχος, αναφέρονται στο κατηγορητήριο σχετικά με μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με σχεδόν 200 άλλους στρατιωτικούς. Η δίκη τους πρόκειται να αρχίσει στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους με διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών, από το οποίο εξαρτάται η Χωροφυλακή, και του υπουργείου ’μυνας, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες.

Το σχέδιο συνωμοσίας, που είχε επονομαστεί “Επιχείρηση Βαριοπούλα”, προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά και πρόκληση εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει χάος και να επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης ύποπτης ότι θέλει να εξισλαμίσει στα κρυφά την τουρκική κοινωνία.

Ορισμένοι σχολιαστές διακρίνουν σ’ αυτή την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης μια βούληση ρεβανσισμού για να εξασθενήσει η εξουσία του στρατού, ο οποίος θεωρείται ο εγγυητής του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους και αντιτίθεται τακτικά στο AKP.

To ΑΚP, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει μειώσει σημαντικά τις εξουσίες του στρατού, ο οποίος έχει ήδη ανατρέψει μέσα σε 50 χρόνια τέσσερις κυβερνήσεις.

Σε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται το γεγονός ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις ανώτατοι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με αποφάσεις των υπουργών άμυνας και εσωτερικών. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) κατηγορεί την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "πραξικόπημα" και "αυταρχικότητα". Πρόκειται για τον υποστράτηγο Χαλίτ Χελβατζίογλου, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ. Στο υπουργείο εσωτερικών υπάγεται η στρατοχωροφυλακή, αξιωματικός της οποίας είναι ο Χελβταζίογλου.

Η απόφαση ελήφθη λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο υποστράτηγος είναι ένας από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση "Βαριοπούλα". Πρόκειται για υπόθεση, στην οποία κατηγορούνται εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί, ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθήκες ανωμαλίας με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο υποστράτηγος κατηγορείται ότι έχει φακελώσει μέλη θρησκευτικών ταγμάτων. Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης αναφέρεται ότι έχει συντάξει φακέλους με ισχυρισμούς, όπως το ότι ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της Τουρκίας και ο ιδιοκτήτης του ομίλου μμε Ντογάν,Αϊντίν Ντογάν, έχουν χρηματιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι άλλοι δύο αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ.
Πρόκειται για τον υποστράτηγο Γκιουρμπούζ Καγιά και τον αρχιπλοίαρχο Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου. Αμφότεροι είναι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση. Ο Γκαβρέμογλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ο αξιωματικός που είχε το συντονισμό για την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μέρος της προσπάθειας δημιουργίας συνθηκών ανωμαλίας ήταν και η πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, με τρόπο που αν είναι δυνατόν να προκληθεί θερμό επεισόδιο με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος από ελληνικό κι αν δεν σταθεί δυνατό αυτό, να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από επίσης τουρκικό, αλλά να δοθεί η εντύπωση ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP