Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Απομακρύνθηκε Νομάρχης στην Τουρκία γιατί ζήτησε την κατάργηση των εορτασμών της 19ης Μαίου


Και ενώ στην Ελλάδα το κίνημα για την κατάργηση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων και των παρελάσεων για τον εορτασμό των δύο μεγάλων εθνικών επετείων κατάφερε έστω και με έμμεσο τρόπο να πετύχει την κατάργηση των μηχανοκίνητων τμημάτων των στρατιωτικών παρελάσεων στην Τουρκία αντίστοιχη πρόταση κόστισε σε ένα Νομάρχη τη θέση του.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα «τουρκικά νέα» ο νομάρχης Γιάλοβας Ντουρσούν Αλή Σαχίν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του γιατί τόλμησε να προτείνει τον Ιανουάριο σε συγκέντρωση νομαρχών στην Άγκυρα την κατάργηση των τελετών της 19ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου εορτάζεται η αποβίβαση του Κεμάκλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα την ημέρα εκείνη το 1919 καθώς και η έναρξη της πολιτικής και στρατιωτικής του κυριαρχίας του στο μεταοθωμανικό γίγνεσθαι στην Μικρά Ασία. Παράλληλα η 19η Μαίου του 1919 αποτελεί ημέρα μνήμης για τους 353.000 ποντίους που σφάχτηκαν από τις τουρκικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις την περίοδο 1919-1922.

Την ημέρα εκείνη στην σύγχρονη Τουρκία, μία χώρα που επιθυμεί να εισέλθει στην ΕΕ, πραγματοποιούνται όχι απλά λαϊκές εκδηλώσεις στα σχολεία και στις πλατείες της χώρας, αλλά κρατικά ελεγχόμενες μαζικές εκδηλώσεις με επιδείξεις αλά Βορείου Κορέας στα στάδια των πόλεων της χώρας.

Η πρόταση αυτή του πρώην πλέον Νομάρχη Γιάλοβας Ντουρσούν Αλή Σαχίν οδήγησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση του και την αντικατάσταση του από τον καθηγητής Γιουσούφ Ερμπάι μετά από δικαστική απόφαση. Παράλληλα οι βουλευτές Μπεχίτς Τσελίκ του ΜΗΡ και Αλή Αρσλάν του CHP είχαν υποβάλλει επερώτηση στην βουλή σχετικά με τον νομάρχη Σαχίν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP