Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Έντονη αναμένεται να είναι η κινητικότητα στο Αιγαίο καθώς ξεκινά η αεροναυτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση ξεκινά στο Αιγαίο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.
Η άσκηση με την ονομασία «Εγκεμεν» θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο όπου σύμφωνα με το σχεδιασμό της άσκησης τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρουσιάζονται ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε «συναγερμό» για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πρόκληση ή παρενόχληση από τη μεριά των τουρκικών στρατευμάτων.


Θεωρεί σχεδόν το μισό Αιγαίο ως περιοχή αποκλειστικής ευθύνης της Άγκυρας για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Χθες, τουρκικά και βρετανικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον Κόλπο του Ντογκάν Μπέι, που βρίσκεται μεταξύ Χίου και Σάμου, ενώ αεροπορική και ναυτική δραστηριότητα υπήρξε και ανοιχτά της βάσης Ακσαζ απέναντι από τη Ρόδο. Τόσο οι πτήσεις των ελικοπτέρων όσο και οι κινήσεις των σκαφών ήταν εντός του FIR της Κωνσταντινούπολης.
Η Αγκυρα για τη διεξαγωγή της άσκησης έχει δεσμεύσει συνολικά στο Αιγαίο, εντός του FIR Αθηνών, έξι περιοχές. Σε ορισμένες εξ αυτών, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Σκύρου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση της. Χρήση και των υπόλοιπων δεσμευμένων περιοχών αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνονται τα γυμνάσια. Δεν αποκλείεται ωστόσο οι Τούρκοι με NOTAM να ζητήσουν από την ελληνική πλευρά και άλλες περιοχές εντός του FIR Αθηνών προκειμένου να συνασκηθούν με τους συμμάχους.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή κάθε κίνηση του στόλου της Αγκυρας, αλλά και γενικά της δραστηριότητας στο πλαίσιο της άσκησης «Ηγεμών».

Και αυτό γιατί η Αγκυρα επιχειρεί να τη «βαφτίσει» από εθνική σε νατοϊκή και να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, όπως τα όρια του FIR Αθηνών, το εύρος των δέκα ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου και την αρμοδιότητα της χώρας μας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP