Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ -ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ

Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σαχίν δήλωσε ότι η Εισαγγελία, η οποία διεξάγει την ανάκριση σχετικά με την υπόθεση Εργκενεκόν, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε σχετικά με τον Τουντζάι Γκιουνέι, ο οποίος τελευταία προβαίνει σε δηλώσεις, τη δικαστική αρωγή της κυβέρνησης του Καναδά.

Ο Σαχίν είπε ότι ως Υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθαν σε επαφή για το θέμα με το Τ/ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι μιλάει για πρώτη φορά για το θέμα αυτό, επεσήμανε ότι δεν κρίνει σωστό το γεγονός ότι ο Γκιουνέι μίλησε τόσο μακροσκελώς σε τηλεοπτικό δίκτυο και σε απευθείας σύνδεση, όποιο και αν είναι αυτό το τηλεοπτικό δίκτυο, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα άτομο, το οποίο είναι σημαντικό για τη δίκη αυτή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο εξωτερικό και μιλάει από εκεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο ήρθα σε επαφή, θα μεριμνήσει σχετικά με το αν υπάρχει κάποια συμφωνία με τον Καναδά όσον αφορά θέματα έκδοσης των ενόχων».

Σε ερώτηση αν το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι μάρτυρας ή κατηγορούμενος, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε ότι είναι και τα δύο. Γι’ αυτό και ο ίδιος δεν θεωρεί σωστό να εμφανίζεται [ο Γκιουνέι] στα τηλεοπτικά δίκτυα με τόση άνεση και να προβαίνει σε δηλώσεις. Ο Σαχίν τόνισε ότι σε περίπτωση που θεωρηθεί σκόπιμο, θα προβεί σε περαιτέρω για το θέμα δηλώσεις.

****
Ο Τύπος σήμερα δίνει ευρεία δημοσιότητα στην αυτοκτονία του συνταγματάρχη ε.α. Αμπνουλκερίμ Κιρτζά, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε χθες στο σπίτι του, στις στρατιωτικές κατοικίες της Άγκυρας. Σημειώνεται ότι ο Κιρτζά υπήρξε για μια περίοδο διοικητής της JITEM, στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, και ότι εκκρεμούσε δίκη εις βάρος του για 13 περιπτώσεις δολοφονιών αγνώστων δραστών.

Τονίζεται πως ο Κιρτζά είχε τραυματιστεί σοβαρά σε συμπλοκή με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και πως τα τραύματά του έγιναν αιτία να μείνει παράλυτος. Ο Κιρτζά είχε παρασημοφορηθεί το 2004 από τον τότε Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Σεζέρ.

Σημειώνεται ότι ένας από τους μάρτυρες σχετικά με τα θέματα ΡΚΚ και JITEM, ονόματι Αϊγκάν, έφερε το όνομα του Κιρτζά στην επικαιρότητα και ότι, σε δηλώσεις που είχε κάνει, είχε αναφέρει ότι ο αυτόχειρας είχε εκτελέσει τρία άτομα μπροστά στα μάτια του. Ο Κιρτζά κηδεύεται σήμερα.

****
Ο Τύπος γράφει ότι ο Γενέρ Γερμέζ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του γνωστού εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Ουζεγίρ Γκαρίχ το 2001, και εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Κιρκλαρελί, μετά από οδηγία του Εισαγγελέα της Εργκενεκόν Ζεκεριά Οζ εστάλη στα δικαστήρια στην περιοχή Μπεσίκτας της Κων/πολης και λέγεται ότι θα ανακριθεί και πάλι στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν.

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  20 Ιανουαρίου 2009 στις 10:34 μ.μ.  

Μυστηριώδης χαρακτηρίζεται η αυτοκτονία χθες του συνταγματάρχη ε.α. και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής Αμπντουλκερίμ Κιρτζά. Στον Τύπο αναφέρεται ότι ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε κατηγορίες για 13 ανεξιχνίαστες δολοφονίες, που είχαν διαπραχθεί στη ΝΑ περιοχή της χώρας

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP