Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ο Ντενκτάς επαίνεσε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και επέκρινε την επιχείρηση Εργκενεκόν

Σύμφωνα με είδηση, η οποία καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Zaman με τον τίτλο «Ο Ντενκτάς επαίνεσε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και επέκρινε την επιχείρηση Εργκενεκόν», ενώ συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης Εργκενεκόν, πολύ συχνά έρχονται στο προσκήνιο και οι ισχυρισμοί ότι τα πλοκάμια του «βαθέως κράτους» επεκτείνονται μέχρι την “ΤΔΒΚ”.

Φαίνεται, όμως, ότι πρώην “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ” Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είναι και ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες των ισχυρισμών αυτών, δεν έχει πεισθεί, παρά το γεγονός ότι έχουν έλθει στην επιφάνεια αποδείξεις, όπλα και σχέδια δολοφονιών.

Ο Ντενκτάς αναφέρει ότι οι συλλήψεις για την Εργκενεκόν μοιάζουν σαν τον ασουρέ [είδος γλυκού με δημητριακά και σταφίδες] και ότι είναι εκτός λογικής ο ισχυρισμός άνθρωποι, οι οποίοι εμφορούνται από διαφορετικές αντιλήψεις, να υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Άλλωστε – δηλώνει – εγώ έχω σταματήσει τη σχέση μου με την υπόθεση αυτή, ούτε διαβάζω τα όσα γράφονται. Όσον αφορά το άτομό μου, αναφορικά με την υπόθεση αυτή δεν έχω καμία φοβία.

Ο Ντενκτάς, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και στην Κύπρο, είπε: «Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εκπροσωπείται καλά στο εξωτερικό. Όσον αφορά την υπόθεση της Κύπρου το ΑΚΡ έχει επιστρέψει στην εθνική γραμμή».

Ο Ντενκτάς, μιλώντας στον ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου CIHAN στη Λευκωσία [κατεχόμενη] και απαντώντας στην ερώτηση «εάν έχει σκεφθεί ότι μπορεί να έλθει και η σειρά του για την υπόθεση Εργκενεκόν και ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Τουρκία εκφράζουν φόβους γι` αυτό», είπε: «Εγώ περιδιαβαίνω όλη την Τουρκία. Σε όλους υπάρχει αυτός ο φόβος. Πάντως, όσον αφορά το άτομό μου, δεν φοβάμαι τίποτε. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να σχετίζεται με μένα. Άλλωστε, κάτι σαν την Εργκενεκόν πώς μπορεί να έχει σχέση μαζί μου».

Στην ερώτηση «πώς αξιολογεί την αλλαγή στάσης του Περιντζέκ [αρχηγού του Εργατικού Κόμματος και υπόδικου για την Εργκενεκόν], ο οποίος ενώ παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τον τουρκικό στρατό για την επιχείρηση που είχε πραγματοποιήσει το 1974 στην Κύπρο ως κατοχικό και φασιστικό, σήμερα στο πλαίσιο των πολιτικών για την Ε.Ε. ισχυρίζεται ότι το ΑΚΡ έχει πουλήσει την Κύπρο και το κατηγορεί για εσχάτη προδοσία», ο Ντενκτάς είπε: «Εγώ, από τη στιγμή κατά την οποία γνώρισα τον Περιντζέκ, τον είδα ως ένα άτομο, το οποίο αντιστέκεται στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών όσον αφορά την κυπριακή υπόθεση. Ίδρυσε την Επιτροπή Ταλάτ Πασά. Με εξέλεξαν πρόεδρο. Έτσι, συνεχίστηκαν οι σχέσεις μου. Τον γνωρίζω ως ένα άτομο, το οποίο αντιτίθεται στον ιμπεριαλισμό και είναι πιστό στις αρχές του Ατατούρκ».

Στην ερώτηση «ορισμένοι, κυρίως από την Τουρκία, αναφέρουν ότι όσες απόψεις δεν υποστηρίζει ο Ντενκτάς στην Κύπρο, θεωρούνται και ως προδοσία στον αγώνα», είπε: «Η υπόθεση της Κύπρου πρέπει να τακτοποιηθεί με ένα συνεταιρισμό μεταξύ δύο κρατών. Οι Ε/κ να μην πράξουν πάλι ό,τι έπραξαν και κατά το παρελθόν. Δηλαδή, να μην πετάξουν μια συμφωνία και λέγοντας “εγώ είμαι η κυβέρνηση της Κύπρου” να μην καθίσουν στο σβέρκο μας άλλα 45 χρόνια. Να είναι μια συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε δύο κράτη. Αυτά που αναφέρω, είναι και μια απόφαση που έχει ληφθεί ομόφωνα από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Την ίδια απόφαση έχει λάβει και η δική μας βουλή. Μέχρι το σχέδιο Ανάν οι συνομιλίες συνεχίστηκαν στο πλαίσιο αυτό. Στο σχέδιο Ανάν πραγματοποιήθηκε ένα ζικ –ζακ εκ μέρους της Τουρκίας. Το ίδιο μας υποχρέωσε να κάνουμε κι εμείς. Τώρα η Τουρκία τι λέει; Τι λένε ο Γκιούλ, ο Τσιτσέκ και ο Τοπτάν; Η κυπριακή υπόθεση μπορεί να γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο δύο λαών και δύο κρατών και των εγγυήσεων. Κατά συνέπεια, στην ερώτηση “ποια είναι η εθνική υπόθεση” δίνω την ίδια απάντηση. Όσοι αποστασιοποιήθηκαν ας το σκεφθούν οι ίδιοι».

Ο Ντενκτάς, όσον αφορά το θέμα της ενοποίησης σε θέματα αθλητισμού με το “νότο”, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν μια εσφαλμένη κίνηση και ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Ταλάτ επ’ αυτού.

Στην ερώτηση «εάν έχει διαπράξει λάθη στην υπόθεση της Κύπρου», ο Ντενκτάς είπε: «Γι` αυτό θα αποφανθεί η ιστορία. Ιδρύσαμε ένα κράτος, το οποίο σήμερα είναι 25 ετών. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από αυτό και λένε ότι έχουμε διαπράξει λάθη στο παρελθόν. Όμως, εύχομαι ούτε ο λαός μας, ούτε το έθνος μας να απεμπολήσουν το κράτος αυτό. Διαφορετικά, θα αποτελέσουμε μειονότητα των Ε/κ, με ποσοστό του 20%. Διότι αυτή τη φορά η εγγύηση της Τουρκίας θα μείνει στα χαρτιά».

Ο Ντενκτάς, αναφερόμενος στην πολιτική του ΑΚΡ για την Κύπρο και γενικά στην εξωτερική πολιτική του, είπε ότι «η κυβέρνηση με το “ναι” στο σχέδιο Ανάν διαχώρισε τη θέση της από την εθνική γραμμή, η οποία είχε χαραχθεί, πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό η υπόθεση της Κύπρου θα λυθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό το έκαναν πιστεύοντας ότι θα το αποδεχθούν και οι Ε/κ. Αργότερα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι εξαπατήθηκε, ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις και επέστρεψε στην εθνική γραμμή. Σήμερα, η πολιτική της Τουρκίας με τους γείτονές της και με τις άλλες χώρες προχωρεί πολύ καλά».



Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP