Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τουρκικός τύπος 21.03.2010


Στην επισκόπηση του Κυριακάτικου τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Star η οποία δημοσιεύει ότι ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan συναντήθηκε στο παλάτι Dolmabahçe με κορυφαία ονόματα του κινηματογράφου και πήρε πλήρης υποστήριξη στο θέμα του δημοκρατικού ανοίγματος. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του Erdoğan ως εξής : "Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση είδε τα προβλήματα που αναφέραμε και κάνει αυτό που πρέπει ".

Περνάμε στη Milliyet η οποία μας πληροφορεί σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού Erdoğan προς τους καλλιτέχνες. Ο πρωθυπουργός είπε τα εξής : "Η διαδικασία θα είναι ελλειμματική χωρίς εσάς. Πολλά από τα προβλήματα που δεν αναφέρθηκαν και δεν παρατηρήθηκαν, πρώτα συζητήθηκαν από τους καλλιτέχνες. Τα ζητήματα που εσείς θίγατε επί χρόνια τώρα ενδιαφέρουν και μας. "

Η Yeni Şafak με τίτλο “Αλλεπάλληλες αντιδράσεις στην απόφαση περί γενοκτονίας“ δημοσιεύει ότι ως αντίδραση στο νόμο σχετικά με τους αρμένικους ισχυρισμούς που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρωθυπουργός Erdoğan ανακοίνωσε ότι μπορεί στη θέση του να στείλει κάποιον υπουργό στις ΗΠΑ. Αργότερα το θέμα προξένησε την αντίδραση και του Τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) το οποίο ακύρωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιόταν στην Αμερική. Από την άλλη αναφέρεται ότι αναβλήθηκε και η διάσκεψη του Τουρκοαμερικανικού Συμβουλίου και του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Η Zaman με τίτλο "Ο τουρκικός κόσμος γιόρτασε το Νεβρούζ στην İstanbul" μας πληροφορεί ότι η γιορτή Νεβρούζ γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς στην İstanbul. Στην είδηση αναφέρεται ότι στους εορτασμούς στην Τουρκία συμμετείχαν 150 χιλιάδες Ιρανοί από τους οποίους οι 70 χιλιάδες επισκέφτηκαν την İstanbul και την Antalya με αφορμή το Νεβρούζ. Ο συνολικός αριθμός των Ιρανών που ήρθαν στην Τουρκία ανέρχεται στους 150 χιλιάδες.

Η Hürriyet με τίτλο "Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας με τους Βούλγαρους" δημοσιεύει ότι η Τουρκία επιθυμεί να σχηματιστεί παρόμοιο συμβούλιο με τους γείτονες στη Δύση όπως το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία. Στην είδηση διαβάζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu μετά την Ελλάδα έκανε πρόταση και στη Βουλγαρία για να δημιουργηθεί το συμβούλιο. Αναφέρεται ότι η Σόφια απάντησε θετικά στην πρόταση της Τουρκίας.

Η Vatan μας πληροφορεί σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Αλλοδαπών στη Δανία ότι οι Τούρκοι η οποίοι θα επισκεφτούν τη Δανία για προσωρινά καθήκοντα, για να εγκαινιάσουν έκθεση ή να δώσουν συναυλία, οι αθλητές, οι οδηγοί φορτηγών, δεν θα χρειαστούν ταξιδιωτική θεώρηση. Η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι αυτή η απόφαση αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για το δικαιώμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Haber Türk η οποία δημοσιεύει την είδηση σχετικά με το δημοσίευμα του αγγλικού περιοδικού 'The Economist'.Το αγγλικό περιοδικό επαίνεσε τη μόδα στην Τουρκία. Στην είδηση αναφέρεται ότι η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία φημίζονται με τις γνωστές τους μάρκες αλλά όλα τα ενδύματα κατασκευάζονται στην Τουρκία.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP