Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τουρκία: Ξαναγράφει το στράτευμα τον νόμο για τη θητεία…


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», το τουρκικό Γενικό Επιτελείο θα παρουσιάσει νέο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία… H προηγούμενη απόπειρα είχε τραβήξει την προσοχή των Μέσων μαζικής Ενημέρωση, ενώ ασκήθηκε και κριτική με αποτέλεσμα να εισάγονται αλλαγές που θα καταστήσουν τον νέο νόμο δικαιότερο.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στη διάκριση που γίνεται – με ομολογουμένως άκομψο τρόπο – ανάμεσα στους μορφωμένους και τους μη μορφωμένους νέους που κατατάσσονται στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Οι περιορισμένης μόρφωσης νέοι υπηρετούν σχεδόν διπλάσιο χρόνο συγκριτικά με τους κατόχους πανεπιστημιακού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου. Μέχρι στιγμής ισχύει 15 μήνες θητεία για τους αμόρφωτους και από 6-12 μήνες για τους μορφωμένους.

Πλέον, σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο, η κατάσταση εξομαλύνεται σημαντικά αφού μειώνεται ο χρόνος της θητείας για τους αμόρφωτους και αυξάνεται για τους μορφωμένους. Αν και δεν εξισώνονται (οι θητείες θα κυμαίνονται από 8-12 μήνες), η νέα ρύθμιση είναι βελτιωμένη συγκριτικά με την πρώτη και εκτιμάται ότι θα κατευνάσει σε κάποιο βαθμό την κοινωνική αντίδραση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν τίθεται θέμα αποφυγής της στρατιωτικής θητείας μέσω χρηματικής εξαγοράς της. Όπως διευκρινίζεται, στο παρελθόν είχε υπάρξει σχετική ρύθμιση για τους Τούρκους πολίτες που δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και είχαν προσπεράσει την ηλικία που καθορίζεται ως παραγωγική για τη στρατιωτική θητεία. Η ρύθμιση αυτή είχε προχωρήσει για να μαζευτούν χρήματα για τη βοήθεια των πληγέντων από τους τρομερούς σεισμούς του 1999.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP