Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ- ΝΑΤΟ: ΑΡΘΡΟ RASSMUSEN ΣΤΗΝ HÜRRİYET


Η τουρκική εφημερίδα Ηürriyet δημοσιεύει άρθρο του ΓΓ του ΝΑΤΟ Fogh Rassmusen με τίτλο «Είμαστε υπό απειλή». Ο Rassmusen στο άρθρο του εστιάζει την προσοχή του στο θέμα της απειλής της Ευρώπης από μια ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση. Αναφέρει ότι τον επόμενο μήνα οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού στη Λισσαβώνα προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν θα κατασκευασθούν αμυντικοί πύραυλοι στην Ευρώπη.

Ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος για την πυραυλική απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Υπογραμμίζει ότι πάνω από 30 χώρες έχουν στην κατοχή τους πυραύλους και όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις. Επιπλέον, δηλώνει αισιόδοξος για την ομαλή λειτουργία του αμυντικού πυραυλικού συστήματος. Είναι ένα δύσκολο έργο αλλά το ΝΑΤΟ έχει πείρα στην κατασκευή ανάλογων συστημάτων. Με το σύστημα αυτό το ΝΑΤΟ θα έχει αποτελεσματική προστασία.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, αναφέρεται η αμυντική κάλυψη των επιχειρησιακών στρατιωτικών μονάδων θα κοστίσει 800 εκ. ευρώ, που θα κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη σε 14 χρόνια. Παράλληλα, άλλα 200 εκ. ευρώ θα κοστίσει η αμυντική κάλυψη των ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, το αμυντικό πυραυλικό σύστημα θα συνδεθεί με εκείνο των ΗΠΑ, κάτι που θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική κοινή άμυνα

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οφέλη από στρατιωτικής άποψης ένα ενιαίο πυραυλικό αμυντικό σύστημα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από τα επί μέρους μεμονωμένα εθνικά συστήματα άμυνας. Η διανομή των πληροφοριών θα δίνει κοινή εικόνα σε όλους τους χρήστες. Ταυτόχρονα η σύνδεση με το αμερικανικό σύστημα θα δώσει μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες και μεγαλύτερη δυνατότητα συνεργασίας με τη Ρωσία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP