Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

H Mόσχα προσφέρει στη Τουρκία συμπαραγωγή των S-400


Το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ φέρνει στο προσκήνιο και το πρόγραμμα Τ-LORAMIDS για τη προμήθεια 4 αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεηνεκούς για τη Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η πιο σοβαρή περίπτωση εναλλακτικής λύσης προς τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot είναι οι ρωσικοί S-400, οι οποίες σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «πλεονεκτούν σε σχέση με τους Patriot και τα υπόλοιπα συστήματα». Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «η ρωσική εταιρεία Rosoboronexport επιθυμεί να πωλήσει στην Τουρκία τελευταίας γενιάς πυραύλους S-300 και S-400» και ότι «τίθεται θέμα συμπαραγωγής πυραύλων με τους Ρώσους».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 είχε εκδοθεί ειδοποίηση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο για τη πώληση 13 Μονάδων Βολής (FU) Patriot, 72 βλημάτων Προηγμένης Ικανότητας 3 (PAC-3) και 172 βλημάτων ΜΙΜ-104Ε GEM-T μέσω προγράμματος FMS (Foreign Military Sales), εκτιμώμενου κόστους $7,8 δις. (περισσότερα εδώ).

Τα κορυφαία ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 (κατά ΝΑΤΟ SA-21 Growler) είχαν προταθεί και στην Ελλάδα μέσω της αναβάθμισης των υπαρχόντων S-300PMU1, για τα οποία εκκρεμούν ακόμα οι βολές αποδοχής.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP